
Koldhævede og æltefri grove boller med hytteost – proteinrige og nemme.
Der er ikke meget, der slår duften af friskbagte boller – og de her koldhævede og æltefri grove boller med hytteost er både super nemme, proteinrige og fulde af smag.
Dejen røres blot sammen direkte i skålen, så du slipper helt for æltning. Jeg bruger selv en condibøtte, hvilket gør det ekstra nemt.
Bollerne laves med en kombination af hvedemel og fuldkornshvede, så de får både fibre og en god, grov struktur.
For at give bollerne ekstra protein er de tilsat hytteost, som gør dem dejligt saftige.
Jeg blender ofte hytteost og æg sammen først – mest for, at mine piger ikke opdager de små hvide prikker fra hytteosten. Men du kan sagtens springe dette trin over og bare røre det direkte i dejen.
Bollerne holder sig friske i flere dage, og de er perfekte til morgenmad, i madpakken eller som et mættende mellemmåltid. De kan også fryses og varmes nemt op igen – 5–8 minutter i ovnen ved 200 grader (når de er optøet), så er de som nybagte.

Æltefri grove boller med hytteost – Proteinrige boller
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Ingredienser
- 225 g hytteost – jeg bruger 1,5%
- 1 æg
- 12 g gær
- 2 1/2 dl koldt vand
- 2 spsk olie
- 375 g hvedemel
- 150 g fuldkornshvedemel
- 12 g salt
- Sesam og birkes
Gourministeriet Premium
Med Gourministeriets app får du en reklamefri oplevelse på både web og app, adgang til kalorier og energifordeling på 400+ opskrifter (opdateres løbende), mulighed for at gemme dine favoritter samt notifikationer når nye retter lander. Læs mere herSådan gør du
Dag 1
- Rør dejen sammen direkte i skålen den skal hæves i – sørg for den er stor nok så dejen kan hæve. Jeg bruger en condibøtte på 3 liter.
- Blend æg og hytteost sammen i en minihakker eller lignende. Dette step kan sagtens undlades – jeg gør det kun så mine piger ikke opdager hytteosten;) Ingredienserne kan også blandes direkte i.
- Opløs gæren i vandet og tilsæt olie, æg og hytteost.
- Tilsæt mel og salt, gerne ad et par omgange, og rør dejen godt sammen med en ske.Sørg for at melet er rørt godt ind i dejen – fugt evt. hånden med lidt vand, og hjælp dejen på vej, hvis der er behov for det.
- Læg låg på, og lad dejen hæve en halv times tid på køkkenbordet, inden den kommer på køl natten over.
Dag 2
- Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt temperatur imens ovnen varmes op. Lad gerne dejen blive i bøtten.Jeg bruger bagestål til disse boller, det skal varmes med op i ovnen – alternativt kan du varme bagepladen med op i ovnen.
- Dyp en spiseske i koldt vand, og tag klatter af dejen op, og læg dem på et stykke bagepapir. Du skal ende med 9-10 boller pr. portion.Du kan lade bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det – dette er dog ikke et must.
- Drys toppen af dejen med sesam og birkes, og bag dem i en forvarmet ovn ved 230 grader, almindelig varme, i cirka. 18-20 minutter.
- Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres, og opbevar dem derefter i en tætlukket pose.Bollerne kan også fryses.