Opskrift på skøn risalamande cheesecake - perfekt juledessert.
Ret Dessert
Køkken Dansk
Samlet tid 6 timertimer
Servings 8personer
Ingredienser
Kiksebund
225gdigestive kiks eller vaniljekranse
75gbrændte mandler (kan undlades)
100gsmør
1 1/2tskvaniljesukker
Ostecreme
3 1/2bladehusblas
100gflødeost, naturel
300gkold risengrød
1vaniljestang, kornene heraf
80gsmuttede mandler, finthakket
100gflormelis
3 1/4dlpiskefløde
Kirsebærgelé
1glaskirsebærsauce, 400 g
5bladehusblas
Derudover
Springform/kagering på 18-20 cm
Kageplast
Brændte mandler, chokoladekugler eller lignende til toppen
Sådan gør du
Kiksebund
Smelt smørret i en gryde.
Blend eller hak mandlerne fint.
Blend kiksene til en fin mel, tilsæt vaniljesukker og bland det godt sammen med det smeltede smør og de hakkede mandler.
Beklæd en springform med bagepapir i bunden, og sæt herefter kageplast på indersiden af ringen. Bruges en kagering stilles denne på et skærebræt med et stykke bagepapir under, og indersiden af ringen beklædes med kageplast.
Hæld kiksene heri, og mas det godt ud så hele bunden er dækket og kiksemassen er mast godt sammen.På den måde undgår du din kiksebund smuldrer når du skærer kagen.
Stil på køl og lad den hvile mens det første lag ostecreme laves.
Ostecreme
Udblød husblas i en stor skål kold vand i 10-15 min.
Rør flødeost, flormelis, finthakkede mandler, vanilje og risengrøden godt sammen - brug evt. et piskeris så du sikrer den er fri for klumper.Mas gerne vaniljekornene med lidt flormelis, så fordeler de sig nemmere.
Pisk 3 dl fløde til en blød flødeskum. Hæld den sidste 1/4 dl i en lille kasserolle - heri skal din husblas opløses.
Vend flødeskummen sammen med ostecremen af et par omgange, - gem et par skefulde flødeskum til at køle husblassen af med.
Vrid husblassen fri for vand og opløs bladene, et ad gangen, i den varme fløde - rør grundigt mellem hvert blad til det er helt smeltet.
Rør et par spiseskefulde af flødeskummen sammen med den smeltede husblas, på denne måde køler den let af, og du undgår klumper.
Vend derefter husblassen i ostecremen, og rør det godt sammen
Hæld ostecremen over kiksebunden. Fordel evt. cremen med en ske hvis der er behov for det.
Sæt kagen tilbage i køleskabet, og lad den sætte sig i et par timer inden den toppes med geléen.
Kirsebær gelé
Udblød husblas i en stor skål kold vand i 10-15 min.
Sigt kirsebærsaucen gennem en finmasket sigte, - du skal bruge 2 1/2 dl saft. Mangler der lidt tilsætter du blot lidt vand.
Varm kirsebærsaucen op i en kasserolle, og sluk derefter for blusset.
Vrid husblassen fri for vand og opløs bladene, et ad gangen, i kirsebærsaucen - rør til hvert blad er opløst.
Lad blandingen køle af på køkkenbordet til ca. 30 grader, og fordel derefter en fint lag over kagen. Hæld den gerne ned over bagsiden af en ske, - så undgår du en masse luftbobler, og geléen falder blødt over toppen.
Stil kagerne på køl i min. 2 timer til geléen har sat sig eller gerne natten over.
Befri kagerne fra kageringen ved at skubbe forsigtigt på toppen af kageplasten, og fjern derefter forsigtigt kageplasten fra kagen.
Pynt kagen med groft hakkede brændte mandler, guldflager og chokolade kugler i julens varme farver.