Luciaboller - Opskrift på lækre bløde luciabrød med safran

Luciaboller

Hvad synes du?


Lækre svenske lussekatter, – eller herhjemme bedre kendt som Luciaboller og Luciabrød.
I Sverige serveres Luciaboller som en skøn tradition på Luciadag, – men hjemme hos os laver vi dem altså gerne fra november og et par gange frem mod jul, de smager så dejligt.
Den smukke farve og den karakteristiske smag får de fra safran, og da det er hele “grundlaget” i Luciabollen vil jeg anbefale at man køber en god ægte safran. Jeg har brugt en fra Earthganic, – den har en virkelig dejlig smag og aroma, og giver den smukkeste farve.
Bollerne opbevares ved stuetemperatur i en lufttæt pose og kan snildt lunes i enten ovnen eller mikroovn, – så bliver de som nybagte.
Ligeleds kan de fryses hvis man får behov for det.

Luciaboller

By Dianna Brinch
Tid: 2 1/2 time

Opskrift på lækre bløde luciaboller.
Denne opskrift giver 12 stk.

Ingredienser

  • 550 g hvedemel
  • 50 g sukker
  • 25 g gær
  • 2 1/2 dl mælk
  • 75 g smør, stuetemperatur
  • 1 æg
  • 1/2 g safran
  • 1/2 tsk salt
  • 1 æg til pensling, sammenpisket
  • 24 rosiner

Fremgangsmåde

1

Bland safran med lidt af sukkeret og stød det grundigt i en morter.

2

Lun mælken og opløs gæren heri.

3

Tilsæt safranblandingen, sukkeret og ægget og rør det let sammen, - allerede nu vil du kunne se den smulle gule farve.

4

Tilsæt mel og salt lidt ad gangen, - og rør til dejen har en ensartet overflade og tilsættes smørret i små tern.

5

Ælt dejen godt igennem til den slipper, gerne på maskine, og ellers godt i hænderne. Dejen skal være blød og let klistret men stadig slippe.

6

Dæk skålen med film og et klæde og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.

7

Tag dejen ud af skålen og ælt den hurtigt sammen, evt. med lidt olie på hænderne.

8

Del dejen i 12 lige store stykker, ca. 75 g pr. stk. og rul dem til lange jævne pølser på ca. 30 cm.

9

Rul dejen sammen som en S, så begge ender får lige meget fylde, - fortsæt til alle Luciaboller er rullet.

10

Dæk bagepladerne til og lad Luciabollerne efterhæve i ca. 30 min.

11

Pensl med sammenpisket æg, læg en rosin i hver midte af rulningen, og bag dem i en forvarmet ovn i ca. 10 min ved 225 grader, almindelig ovn.

12

Lad bollerne køle af på en rist inden de pakkes i lufttætte poser.

Luciaboller - Opskrift på lækre bløde luciabrød med safran
Luciaboller – Opskrift på lækre bløde luciabrød med safran
Luciaboller - Opskrift på lækre bløde luciabrød med safran
Luciaboller – Opskrift på lækre bløde luciabrød med safran
Luciaboller - Opskrift på lækre bløde luciabrød med safran
Luciaboller – Opskrift på lækre bløde luciabrød med safran

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*