Lækre svenske lussekatter, – eller herhjemme bedre kendt som Luciaboller og Luciabrød.
I Sverige serveres Luciaboller som en skøn tradition på Luciadag, – men hjemme hos os laver vi dem altså gerne fra november og et par gange frem mod jul, de smager så dejligt.
Den smukke farve og den karakteristiske smag får de fra safran, og da det er hele “grundlaget” i Luciabollen vil jeg anbefale at man køber en god ægte safran.
Bollerne opbevares ved stuetemperatur i en lufttæt pose og kan snildt lunes i enten ovnen eller mikroovn, – så bliver de som nybagte.
Ligeleds kan de fryses hvis man får behov for det.
Luciaboller
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 550 g
hvedemel
- 50 g
sukker
- 25 g
gær
- 2 1/2 dl
mælk
- 75 g
smør, stuetemperatur
- 1
æg
- 1/2 g
safran
- 1/2 tsk
salt
- 1
æg til pensling, sammenpisket
- 24
rosiner
Sådan gør du
- Bland safran med lidt af sukkeret og stød det grundigt i en morter.
- Lun mælken og opløs gæren heri.
- Tilsæt safranblandingen, sukkeret og ægget og rør det let sammen, - allerede nu vil du kunne se den smulle gule farve.
- Tilsæt mel og salt lidt ad gangen, - og rør til dejen har en ensartet overflade og tilsættes smørret i små tern.
- Ælt dejen godt igennem til den slipper, gerne på maskine, og ellers godt i hænderne. Dejen skal være blød og let klistret men stadig slippe.
- Dæk skålen med film og et klæde og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
- Tag dejen ud af skålen og ælt den hurtigt sammen, evt. med lidt olie på hænderne.
- Del dejen i 12 lige store stykker, ca. 75 g pr. stk. og rul dem til lange jævne pølser på ca. 30 cm.
- Rul dejen sammen som en S, så begge ender får lige meget fylde, - fortsæt til alle Luciaboller er rullet.
- Dæk bagepladerne til og lad Luciabollerne efterhæve i ca. 30 min.
- Pensl med sammenpisket æg, læg en rosin i hver midte af rulningen, og bag dem i en forvarmet ovn i ca. 10 min ved 225 grader, almindelig ovn.
- Lad bollerne køle af på en rist inden de pakkes i lufttætte poser.