Koldhævede sesamboller – æltefri og fulde af smag.
Er du også vild med duften af nybagt brød, men ikke fan af al besværet? Så vil du elske denne opskrift på æltefri koldhævede sesamboller.
Disse boller er ikke blot nemme at lave, de er også utroligt lækre med en skøn, sprød skorpe og en saftig og luftig krumme.
Perfekt til weekendens brunch eller som mellemmåltid. Og det bedste? Du rører dejen sammen direkte i hæveskålen, lader den hæve natten over, og voila – friskbagte boller næste morgen, uden æltning og besvær.
Disse boller kan nemt opvarmes, hvis du ønsker dem lune henover weekenden, og de er også fryseegnede, så du altid kan have nybagt brød ved hånden.
Følg denne simple opskrift og forkæl dig selv og dine kære med hjemmebag, der imponerer og forkæler.
Koldhævede æltefri sesamboller
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 12 g gær
- 4 dl koldt vand
- 2 spsk olie
- 525 g hvedemel
- 12 g salt
- Sesam til toppen
Sådan gør du
Dag 1
- Dejen røres sammen direkte i skålen den skal hæves i, – så sørg for den er stor nok så dejen kan hæve.Jeg rører dejen sammen i en condibøtte på 3 liter.
- Opløs gæren i vandet, tilsæt olie, hvedemel og salt.Tilsæt evt. melet af et par omgange, – det gør det nemmere at røre sammen.Synes du dejen virker for fast, kan du tilsætte op til 1/2 dl ekstra vand – tilsæt lidt af gangen. De forskellige meltyper suger forskelligt.
- Læg låg på, og lad dejen hæve en halv times tid på køkkenbordet, inden den kommer på køl natten over.
Dag 2
- Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt temperatur imens ovnen varmes op. Lad gerne dejen blive i bøtten.*Brug gerne bagestål når du bager disse boller, – det giver et virkelig lækkert resultat. Bageståelt skal varmes med op i ovnen. Alternativt kan du lade bagepladen varme med op i ovnen.
- Dyp en spiseske i noget vand, og tag klatter af dejen op, og læg dem på et stykke bagepapir.*Du kan lade bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det – dette er dog ikke et must.
- Drys toppen med sesam, og bag de koldhævede sesamboller ved 230 grader, almindelig varme, i ca. 18 min. til de er blevet flotte gyldne.Kernetemperatur skal være på 98 grader.
- Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres.
- Opbevar derefter bollerne i en tætlukket pose, – eller frys dem. Bollerne kan let opvarmes over weekenden. Giv dem 5-8 minutter ved 200 grader, evt. sprøjtet med en smule vand på toppen, – så er de som nybagte igen.
Hej
Kan dejen holde flere dage i køleskabet og kan boller bages i en airfryer og hvis de kan hvilke grader og hvor lang tid vil du give dem?
Hej Tina
Jeg har kun prøvet at lade den stå en enkelt dag, men tænker absolut godt den kan stå 2 dage 🙂
Har ikke prøvet i airfryer, men prøv at google det, der må være en guideline i forhold til tid og grader 🙂
Kh Dianna
Hej Diane
Mange tak for svar
Dine boller smager virkelig godt – nem dej at lave.
Varmede dem dagen efter i airfryer og sprøjtede lidt vand på dem så blev de ekstra sprøde
Kan man bruge tørgær?
Hej Kiri
Det kan du helt bestemt, men husk at mængden af gær samt fremgangsmåden er anderledes ved tørgær 🙂
Dbh Dianna
Mega god, nem og lækker ❤️
Nu har jeg prøvet 2 gange med succes. Jeg er vældig tilfreds, jeg plejer ikke lykkes særlig godt med boller, men de her…. MUMS… Største anbefaling herfra ❤️
Hej Ann
Ej hvor gør det mig bare virkelig glad at høre – tusind tak for din søde besked 🙂
Kh Dianna
Har lige prøvet de koldhævede boller hold da op fantastisk de er dælme gode
Hej Jesper
Hvor er det dejligt altså – tusind tak for din besked 🙂
Kh Dianna
Bruger du tipo 00 mel eller almindelig hvedemel ?
Hej Louise
Jeg bruger oftest Tipo 00 eller Manitoba, da det er det jeg gerne har i køkkenskabet 🙂
Kh Dianna