Opskrift på nemme æltefri boller med sesam - rørt sammen uden røremaskine.Denne opskrift giver 8-10 stk.
Ret Brød
Køkken Dansk
Nøgleord Koldhævede boller med sesam', Æltefri boller, Æltefrit brød
Samlet tid 14 timertimer
Ingredienser
12ggær
4dlkoldt vand
2spskolie
525ghvedemel
12gsalt
Sesam til toppen
Sådan gør du
Dag 1
Dejen røres sammen direkte i skålen den skal hæves i, – så sørg for den er stor nok så dejen kan hæve.Jeg rører dejen sammen i en condibøtte på 3 liter.
Opløs gæren i vandet, tilsæt olie, hvedemel og salt.Tilsæt evt. melet af et par omgange, – det gør det nemmere at røre sammen.Synes du dejen virker for fast, kan du tilsætte op til 1/2 dl ekstra vand - tilsæt lidt af gangen. De forskellige meltyper suger forskelligt.
Læg låg på, og lad dejen hæve en halv times tid på køkkenbordet, inden den kommer på køl natten over.
Dag 2
Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt temperatur imens ovnen varmes op. Lad gerne dejen blive i bøtten.*Brug gerne bagestål når du bager disse boller, – det giver et virkelig lækkert resultat. Bageståelt skal varmes med op i ovnen. Alternativt kan du lade bagepladen varme med op i ovnen.
Dyp en spiseske i noget vand, og tag klatter af dejen op, og læg dem på et stykke bagepapir.*Du kan lade bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det – dette er dog ikke et must.
Drys toppen med sesam, og bag de koldhævede sesamboller ved 230 grader, almindelig varme, i ca. 18 min. til de er blevet flotte gyldne.Kernetemperatur skal være på 98 grader.
Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres.
Opbevar derefter bollerne i en tætlukket pose, – eller frys dem. Bollerne kan let opvarmes over weekenden. Giv dem 5-8 minutter ved 200 grader, evt. sprøjtet med en smule vand på toppen, – så er de som nybagte igen.