Forestil dig duften af nybagt brød, der spreder sig i hjemmet. Med denne opskrift på koldhævede æltefri håndværkere bliver denne drøm til virkelighed – og det er uden det store besvær.
Med kun 6 ingredienser og en ske til omrøring, skaber du grundlaget for nogle af de nemmeste og lækreste æltefri boller, du nogensinde vil sætte tænderne i. Rør ingredienserne sammen i en skål, dæk til, og lad magien udfolde sig i køleskabet natten over.
Det bedste ved denne opskrift? Den kræver minimal indsats for maksimal belønning. Når dejen har hvilet og udviklet sin fulde smag og struktur, sættes håndværkerene på et stykke bagepapir med en ske, og drysses med birkes. Resultatet er lækre, luftige, og seje brød, der er lige så tilfredsstillende at bage, som de er at spise.
Uanset om du serverer dem til morgenmad med smør og ost, som tilbehør til suppen, eller bare nyder dem som de er, vil disse koldhævede og æltefri håndværkere uden tvivl blive et hit i dit hjem. Bagværk har aldrig været nemmere eller mere tilfredsstillende. Lad os bringe glæden ved hjemmebagt brød ind i dit køkken.
Koldhævede æltefri håndværkere
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 12 g gær
- 4 dl koldt vand
- 2 spsk olivenolie
- 525 g hvedemel – gerne tip0 00 eller manitoba
- 12 g salt
- Birkes til toppen
Sådan gør du
Dag 1
- Dejen røres sammen direkte i skålen den skal hæves i, så sparer du på opvasken.Jeg rører dejen sammen i en condibøtte på 3 liter.
- Opløs gæren i vandet, tilsæt olie, hvedemel og salt.Tilsæt evt. melet af et par omgange, – det gør det nemmere at røre sammen.Synes du dejen virker for fast, kan du tilsætte op til 1/2 dl ekstra vand – tilsæt lidt af gangen. De forskellige meltyper suger forskelligt.
- Læg låg på, og lad dejen hæve en halv times tid på køkkenbordet – inden den kommer på køl natten over.
Dag 2
- Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt temperatur imens ovnen varmes op. Lad dejen blive i bøtten.*Brug gerne bagestål når du bager bollerne, – det giver et virkelig lækkert resultat. Bageståelt skal varmes med op i ovnen. Alternativt kan bagepladen varmes med op i ovnen.
- Dyp en spiseske i noget vand, og tag klatter af dejen op, og læg dem på et stykke bagepapir.Lad gerne bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det. Det er dog ikke et must.
- Drys toppen med blå birkes, og bag dem i en forvarmet ovn ved 230 grader, almindelig varme, i ca. 18 min. til de er blevet flotte gyldne.Er du i tvivl, så skal kernetemperatur på bollerne skal være på 98 grader.
- Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres, og opbevar dem derefter i en tætlukket pose – eller frys dem. Bollerne kan let opvarmes over weekenden. Giv dem 5-8 minutter ved 200 grader, evt. sprøjtet med en smule vand på toppen – så er de som nybagte igen.
12 g salt, det lyder af meget, da salt ikke vejer så meget? ☺️ Er spændt på at skulle lave dem
Hej Siff
De 12 gram svarer til ca. 1 1/2 tsk 🙂
Har altid bagt med den mængde – og det passer perfekt 🙂
Håber du kan lide dem 🙂
Kh Dianna
Skal låget på bøtten sættes helt på mens dejen hæver eller bare ligge ovenpå
Hejsa
Låget skal helt på, så dejen ikke bliver tør:)
Dbh Dianna
Hvis man vil have dem lidt grovere, hvilken slags mel vil du anbefale og hvormeget af hver type mel?
De ser mega gode ud bollerne
Hej Dianna
Ved ikke om du har set min besked ang grovere mel? Ser frem til at høre fra dig 🙂
Mvh Tina
Hej Tina
Ej hvor mærkeligt, din besked må været røget uden om filtret og direkte på bloggen – uden lige at “komme forbi mig” først 🙂
Bager jeg selv med grovere mel bruger jeg oftest grahamsmel, da jeg synes brødet med dette mel, stadig bliver luftigt og lækkert.
Jeg plejer, i en opskrift som denne, at erstatte ca. 150 gram hvedemel med grahamsmel.
Da det grovere mel suger mere væde, kan du tilsætte lidt ekstra vand – ligesom det står beskrevet i opskriften 🙂
Kh Dianna
Hej Dianna
Tusind tak for svar
Haha jeg kan åbentbart nogle tricks med IT
Super det vil jeg prøve med lidt grahamsmel☺️
De nemlig lækre ud bollerne
Mvh Tina
Alt for saltet. Dårligt for helbredet,
Hej Anne
Det må være en smagssag – jeg synes mængden af salt er perfekt til denne portion.
Men du kan altid tilsætte mindre, hvis du foretrækker det.
Dbh Dianna
Hej Dianna
Kan man ikke bruge denne opskrift til skagenslapper og erstatte hvedemelet med lidt grahamsmel 150 gr
Og så drysse med solsikkekerner i bunden inden de bages ?
Mvh Tina
Hej Dianna
Har jeg “snydt” igen med IT så min besked er kommet direkte på bloggen?
For mig passer bage tiden ikke. Har givet bollerne 12 min mere ialt. Så passede tiden
Hej Pia
Ej hvor vildt, mon du lavede dem større (og færre) end beskrevet? 🙂
Men altså, ovne varmer jo også forskelligt, men hvis jeg gav mine 12 minutter ekstra – så ville de være helt mørke 🙂
Kh Dianna
Kære Dianna ☀️
Tak for inspiration jeg har både lavet din opskrift 1:1 og byttet lidt hvedemel ud med havregryn og yderligere tilsat lidt 5-kornsblanding og ekstra vand.
Begge har været med stor succes, og fantastisk på de dage hvor tingene skal gå hurtigt og jeg ikke gider stå og ordne røremaskine.
Tak for din dejlige inspirerende IG profil
Mvh Solveig
Hej Solveig
Tusind tak for din virkelig søde besked, hvor gør det mig bare glad at høre:)
Tak fordi du følger med 🙂
Kh Dianna
Hejsa
Tsk for denne fantastiske opskrift … så nemt og så lækkert.
Hvor længe kan dejen stå på køl, inden bollerne bages? Tror du, de kan stå ca 24 timer?
Mvh Susanne
Hej Susanne
Tusind tak for din dejlige besked 🙂
Ja dejen kan sagtens stå 24 timer – måske også længere.
Jeg har prøvet med pizzadej i små 48 timer, og det fungerede fint : )
Kh Dianna
De er så fantastisk gode og bruger mange af dine opskrifter både mad og brød
Tusind tak Winnie, hvor gør det mig bare glad at høre❤️
Kh Dianna