Dejen røres sammen direkte i skålen den skal hæves i, så sparer du på opvasken.Jeg rører dejen sammen i en condibøtte på 3 liter.
Opløs gæren i vandet, tilsæt olie, hvedemel og salt.Tilsæt evt. melet af et par omgange, – det gør det nemmere at røre sammen.Synes du dejen virker for fast, kan du tilsætte op til 1/2 dl ekstra vand – tilsæt lidt af gangen. De forskellige meltyper suger forskelligt.
Læg låg på, og lad dejen hæve en halv times tid på køkkenbordet - inden den kommer på køl natten over.
Dag 2
Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt temperatur imens ovnen varmes op. Lad dejen blive i bøtten.*Brug gerne bagestål når du bager bollerne, – det giver et virkelig lækkert resultat. Bageståelt skal varmes med op i ovnen. Alternativt kan bagepladen varmes med op i ovnen.
Dyp en spiseske i noget vand, og tag klatter af dejen op, og læg dem på et stykke bagepapir.Lad gerne bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det. Det er dog ikke et must.
Drys toppen med blå birkes, og bag dem i en forvarmet ovn ved 230 grader, almindelig varme, i ca. 18 min. til de er blevet flotte gyldne.Er du i tvivl, så skal kernetemperatur på bollerne skal være på 98 grader.
Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres, og opbevar dem derefter i en tætlukket pose – eller frys dem. Bollerne kan let opvarmes over weekenden. Giv dem 5-8 minutter ved 200 grader, evt. sprøjtet med en smule vand på toppen – så er de som nybagte igen.