
Lækre æltefri boller, – koldhævede æltefri gulerodsboller med solsikkekerner.
De er drøn nemme at alve, faktisk kan dejen røres sammen på under 5 minutter, og så er det bare på køl natten over.
De holder sig friske og saftige i flere dag, og du kan med fordel give dem en hurtig tur i ovnen inden servering, – så er de som friskbagte.
Æltefri gulerodsboller
At tilføje grøntsager til sig bagværk er en vildt god idé, – brødet bliver så saftigt og lækkert, og så får du lige lidt ekstra fibre med oven i købet.
Koldhævede æltefri boller med gulerod er et kæmpe hit herhjemme, – og smagen af de bagte solsikkekerner er bare så lækkert.
Æltefri gulerodsboller er perfekte til morgenmaden, – men kan også bruges som sandwichbrød til madpakken, brød til suppen eller lignende.
Opbevar dem ved stuetemperatur i en tætlukket pose, eller frys dem og tag dem op ved behov.
Koldhævede boller uden røremaskine
Det kan sagtens lade sig gøre at bage lækre saftige boller uden en røremaskine, – og så er det samtidig virkelig nemt.
Jeg rører min dej sammen med en grydeske direkte i en condibøtte, – så er det bare låg på, og så på køl natten over.
Imens ovnen varmer op, lader jeg dejen stå ved stuetemperatur, – og er tiden til det, lader jeg dem også lige efterhæve i 20 minutter på bagepladen. Det er dog ikke et must, – men sørg for at dejen har fået lidt temperatur, og ikke kommer direkte fra køleskabet.

Koldhævede æltefri boller med gulerod og solsikke
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 4 dl kold vand
- 12 g gær
- 200 g gulerødder, groftrevet
- 375 g hvedemel
- 150 g fuldkorns hvedemel
- 75 g solsikkekerner
- 2 spsk olie
- 12 g salt
- Evt. solsikkekerner til toppen
Sådan gør du
Dag 1 – Koldhævede æltefri boller med gulerod og solsikke
- Dejen røres sammen direkte i skålen den skal hæves i, – så sørg for den er stor nok så dejen kan hæve.Jeg bruger en condibøtte på 3 liter.
- Opløs gæren i vandet, tilsæt olie, gulerødder, solsikkekerner, begge slags mel og salt.Tilsæt evt. melet af et par omgange, – det gør det nemmere at røre sammen.*Mas gerne lige den overskydende væde ud af gulerødderne inden du rører dem i dejen.
- Rør dejen godt sammen med en ske, – sørg for at alt melet er rørt ind i dejen.*Fugt evt. hånden med lidt vand, og hjælp dejen på vej, hvis der er behov for det.
- Læg låg på, og lad dejen hæve en halv times tid på køkkenbordet, inden den kommer på køl natten over.
Dag 2- Koldhævede æltefri boller med gulerod og solsikke
- Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt temperatur imens ovnen varmes op. Lad gerne dejen blive i bøtten.*Brug gerne bagestål når du bager disse boller, – det giver et virkelig lækkert resultat. Bageståelt skal varmed med op i ovnen. Alternativt kan du lade bagepladen varme med op i ovnen.
- Drys toppen af dejen med solsikkekerner, eller anden topping du måtte foretrække.
- Dyp en spiseske i noget vand, og tag klatter af dejen op, og læg dem på et stykke bagepapir.Du skal have ca. 10-12 boller i alt, – så er størrelsen perfekt.*Du kan med fordel lade bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det – dette er dog ikke et must.
- Bag bollerne ved 230 grader, alm. ovn, i ca. 18 min. til de er blevet flotte gyldne og har en kernetemperatur på 98 grader.
- Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres.Opbevar dem derefter i en tætlukket pose, – eller frys dem der måtte være tilbage.Bollerne kan let opvarmes over weekenden. Giv dem 5-8 minutter ved 200 grader, evt. sprøjtet med en smule vand på toppen, – så er de som nybagte igen.
Så lækre
Mange tak for at dele.
Hej Nomi
Tusind tak for din flotte anmeldelse 🙂
Kh Dianna
Mega lækre boller!:)
Vil man kunne bage dem på varmluft, så bagetiden gik lidt hurtigere?:)
Hej Maria
Åhhh hvor dejligt at høre, tusind tak for de søde ord 🙂
Du kan godt smide dem på varmluft, – men ikke for at bagetiden går hurtigere.
Skal de på varmluft skal du reducere temperatyren en smule, – ca. 10-15 grader. Ellers bliver bollerne for mørke inden de er gennembagt 🙂
Kh Dianna