Koldhævede æltefri boller med gulerod og solsikke

Koldhævede æltefri boller med gulerod og solsikke

Koldhævede æltefri boller med gulerod og solsikke
Opskrift på nemme og lækre æltefri gulerodsboller, - perfekt til morgenmaden eller madpakken.
Opskriften giver ca. 10 stk.
Koldhævede æltefri boller med gulerod og solsikke

Lækre æltefri boller, – koldhævede æltefri gulerodsboller med solsikkekerner.
De er drøn nemme at alve, faktisk kan dejen røres sammen på under 5 minutter, og så er det bare på køl natten over.
De holder sig friske og saftige i flere dag, og du kan med fordel give dem en hurtig tur i ovnen inden servering, – så er de som friskbagte.

Æltefri gulerodsboller
At tilføje grøntsager til sig bagværk er en vildt god idé, – brødet bliver så saftigt og lækkert, og så får du lige lidt ekstra fibre med oven i købet.
Koldhævede æltefri boller med gulerod er et kæmpe hit herhjemme, – og smagen af de bagte solsikkekerner er bare så lækkert.
Æltefri gulerodsboller er perfekte til morgenmaden, – men kan også bruges som sandwichbrød til madpakken, brød til suppen eller lignende.
Opbevar dem ved stuetemperatur i en tætlukket pose, eller frys dem og tag dem op ved behov.

Koldhævede boller uden røremaskine
Det kan sagtens lade sig gøre at bage lækre saftige boller uden en røremaskine, – og så er det samtidig virkelig nemt.
Jeg rører min dej sammen med en grydeske direkte i en condibøtte, – så er det bare låg på, og så på køl natten over.
Imens ovnen varmer op, lader jeg dejen stå ved stuetemperatur, – og er tiden til det, lader jeg dem også lige efterhæve i 20 minutter på bagepladen. Det er dog ikke et must, – men sørg for at dejen har fået lidt temperatur, og ikke kommer direkte fra køleskabet.

Koldhævede æltefri boller med gulerod og solsikke

Koldhævede æltefri boller med gulerod og solsikke

Opskrift på nemme og lækre æltefri gulerodsboller, – perfekt til morgenmaden eller madpakken.
Opskriften giver ca. 10 stk.
Bedøm opskriften – Jeg håber den smagte dejligt?

Klik & bedøm på stjernerne nedenfor

4.80 fra 24 stemmer
Print Pin Bedøm opskriften 🙂
Ret: Brød, Morgenmad
Køkken: Dansk
Nøgleord: Koldhævet, Æltefri
Samlet tid: 1 day
Ændre antal6 personer

Video af opskriften

Ingredienser

  • 4 dl kold vand
  • 12 g gær
  • 200 g gulerødder, groftrevet
  • 375 g hvedemel
  • 150 g fuldkorns hvedemel eller grahamsmel
  • 75 g solsikkekerner
  • 2 spsk olie
  • 12 g salt
  • Evt. solsikkekerner til toppen

Instructions

Dag 1 – Koldhævede æltefri boller med gulerod og solsikke

  • Dejen røres sammen direkte i skålen den skal hæves i, – så sørg for den er stor nok så dejen kan hæve.
    Jeg bruger en condibøtte på 3 liter.
  • Opløs gæren i vandet, tilsæt olie, gulerødder, solsikkekerner, begge slags mel og salt.
    Tilsæt evt. melet af et par omgange, – det gør det nemmere at røre sammen.
    *Mas evt. en smule væde ud af gulerødderne inden du rører dem i dejen.
  • Rør dejen godt sammen med en ske, – sørg for at alt melet er rørt ind i dejen.
    *Fugt evt. hånden med lidt vand, og hjælp dejen på vej, hvis der er behov for det.
  • Læg låg på, og lad dejen hæve en halv times tid på køkkenbordet, inden den kommer på køl natten over.

Dag 2- Koldhævede æltefri boller med gulerod og solsikke

  • Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt temperatur imens ovnen varmes op. Lad gerne dejen blive i bøtten.
    *Brug gerne bagestål når du bager disse boller, – det giver et virkelig lækkert resultat. Bageståelt skal varmed med op i ovnen. 
    Alternativt kan du lade bagepladen varme med op i ovnen.
  • Drys toppen af dejen med solsikkekerner, eller anden topping du måtte foretrække.
  • Dyp en spiseske i noget vand, og tag klatter af dejen op, og læg dem på et stykke bagepapir.
    Du skal have ca. 10-12 boller i alt, – så er størrelsen perfekt.
    *Du kan med fordel lade bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det – dette er dog ikke et must.
  • Bag bollerne ved 230 grader, alm. ovn, i ca. 18 min. til de er blevet flotte gyldne og har en kernetemperatur på 98 grader.
  • Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres.
    Opbevar dem derefter i en tætlukket pose, – eller frys dem der måtte være tilbage.
    Bollerne kan let opvarmes over weekenden. Giv dem 5-8 minutter ved 200 grader, evt. sprøjtet med en smule vand på toppen, – så er de som nybagte igen.

Kommentarer

  1. 5 stars
    Så lækre
    Mange tak for at dele.

  2. 5 stars
    Mega lækre boller!:)
    Vil man kunne bage dem på varmluft, så bagetiden gik lidt hurtigere?:)

    • Hej Maria

      Åhhh hvor dejligt at høre, tusind tak for de søde ord 🙂
      Du kan godt smide dem på varmluft, – men ikke for at bagetiden går hurtigere.
      Skal de på varmluft skal du reducere temperatyren en smule, – ca. 10-15 grader. Ellers bliver bollerne for mørke inden de er gennembagt 🙂

      Kh Dianna

  3. Allan Rosendal Martinsen

    Ja så fandt vi familiens ynglings morgenstunder,de er nu fast inventar på vores weekend bord og eneste forskel er vi ændre lidt i kerner og gulerod men ellers følger vi denne fantastiske opskrift.
    Så nu skal jeg ikke op kl 5 for og have rundstykker klar,nu er det bare op en halv time før og så hen og ligge lidt og så i ovnen og vække familien og så serveres der de lækreste sprøde morgenstunder.
    I love it!!!!

  4. 5 stars
    Jeg har lige haft lavet dem til min mødregruppe og de var virkelig gode! Jeg synes ofte at koldhævet boller bliver lidt smagsløse, men de her var gode, nemme og helt perfekte når man ikke har så meget tid at gøre med 🙂 jeg skriver normalt ikke anmeldelser, men de her fortjener en god bemærkning! 🙂

    • Kære Gitte

      Tusind tusind tak for de søde ord – og tak fordi du giver dig tid til at skrive, det betyder så meget at høre 🙂

      Kh Dianna

  5. Louise Hyldig

    Hej Diana
    Hvor store bliver de ca.? ☺️
    Vi skal nemlig holde fødselsdag og bliver 18 pers., så vil gerne sikre mig at der bliver nok.. Det er selvfølgelig en smagssag, men tænker du at 3 eller 4 portioner er passende?
    Dbh. Louise.

    • Hej Louise

      Jeg vil som udgangspunkt beregne 1 1/2 pr personer, men nogen spiser selvfølgelig mere 🙂
      Laver du 4 portioner, så er der i hvert fald nok, og de kan sagtens fryse:)

      Kh Dianna

  6. Louise Hyldig

    Tusind tak for svar
    Glæder mig til at bage dem ☀️
    Kh. Louise.

  7. Skønne boller, smager dejligt.

    Når jeg ligger bollerne på bagepapir. Flader de helt ud og bliver nærmest til en samlet masse.
    Så resultatet er flade boller.
    Hvad mon jeg gør forkert?

    • Hej Søs

      Det lyder mærkelig, det har jeg ikke prøve før. Men har et par ideer:)
      1. Har du brugt fuldkorns mel som beskrevet i opskriften? De grovere meltyper suger mere væde til sig nemlig – så er der brugt ren hvedemel, kan det være årsagen.
      2. Måske gulerødderne har være mere vandholdige end normalt. Prøv evt. næste gang, at mase lidt væde ud af gulerødderne inden du rører dem i 🙂

      Jeg har bagt dem mange gange, og de hæver altid fint op. Dejen er klistret, men flyder ikke sammen.
      Husk også at tage dejen ud af køleskabet i god tid, så den ikke er køleskabskold når de bages 🙂

      Kh Dianna

  8. 5 stars
    Blev introduceret af disse boller af en veninde.
    Jeg må sige at det er nogle pragtfuld boller.
    Selv efter at være frosne og tørt op og
    En gang i ovnen inden servering.

  9. Hejsa :). Kan man bruge tørgær til denne opskrift?

4.80 from 24 votes (20 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm opskriften - jeg håber den smagte godt :)