Opskrift på nemme og lækre æltefri gulerodsboller, - perfekt til morgenmaden eller madpakken.Opskriften giver ca. 10 stk.
Ret Brød, Morgenmad
Køkken Dansk
Nøgleord Koldhævet, Æltefri
Samlet tid 1 dayday
Servings 6personer
Ingredienser
4dlkold vand
12ggær
200ggulerødder, groftrevet
375ghvedemel
150gfuldkorns hvedemel eller grahamsmel
75gsolsikkekerner
2spskolie
12gsalt
Evt. solsikkekerner til toppen
Sådan gør du
Dag 1 - Koldhævede æltefri boller med gulerod og solsikke
Dejen røres sammen direkte i skålen den skal hæves i, – så sørg for den er stor nok så dejen kan hæve.Jeg bruger en condibøtte på 3 liter.
Opløs gæren i vandet, tilsæt olie, gulerødder, solsikkekerner, begge slags mel og salt.Tilsæt evt. melet af et par omgange, - det gør det nemmere at røre sammen.*Mas evt. en smule væde ud af gulerødderne inden du rører dem i dejen.
Rør dejen godt sammen med en ske, – sørg for at alt melet er rørt ind i dejen.*Fugt evt. hånden med lidt vand, og hjælp dejen på vej, hvis der er behov for det.
Læg låg på, og lad dejen hæve en halv times tid på køkkenbordet, inden den kommer på køl natten over.
Dag 2- Koldhævede æltefri boller med gulerod og solsikke
Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt temperatur imens ovnen varmes op. Lad gerne dejen blive i bøtten.*Brug gerne bagestål når du bager disse boller, – det giver et virkelig lækkert resultat. Bageståelt skal varmed med op i ovnen. Alternativt kan du lade bagepladen varme med op i ovnen.
Drys toppen af dejen med solsikkekerner, eller anden topping du måtte foretrække.
Dyp en spiseske i noget vand, og tag klatter af dejen op, og læg dem på et stykke bagepapir.Du skal have ca. 10-12 boller i alt, – så er størrelsen perfekt.*Du kan med fordel lade bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det – dette er dog ikke et must.
Bag bollerne ved 230 grader, alm. ovn, i ca. 18 min. til de er blevet flotte gyldne og har en kernetemperatur på 98 grader.
Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres.Opbevar dem derefter i en tætlukket pose, – eller frys dem der måtte være tilbage.Bollerne kan let opvarmes over weekenden. Giv dem 5-8 minutter ved 200 grader, evt. sprøjtet med en smule vand på toppen, – så er de som nybagte igen.