Koldhævede æltefri boller - Koldhævede boller

Koldhævede æltefri boller – Koldhævede boller

Koldhævede æltefri boller - Koldhævede boller
Opskrift på koldhævede boller - nemme æltefri boller.
Denne opskrifter giver ca. 8-10 stk.
Koldhævede æltefri boller - Koldhævede boller

Nemme og lækre koldhævede boller, – rørt sammen i en skål og sat til hævning natten over.
Æltefri boller er perfekte til dig der ikke har en røremaskine, eller til dig som bare har lyst til en portion koldhævede boller uden at skulle i gang med røremaskinen.
Ingredienserne røres sammen i skålen som dejen skal hæves i. Jeg rører den sammen i en condi bøtte på 3 liter, og så er det ellers bare på køl natten over.

Nem opskrift på æltefri boller
De her koldhævede boller kræver ganske få ingredienser, – og de er simpelthen så lækre at sætte på morgenbordet.
Alle ingredienser røres sammen, men en grydeske, i en beholder, – og så er de klar til en nat på køl.
Jeg lader altid dejen hæve en halv times tid inden jeg sætter dem på køl, på den måde aktiveres gæren bedre.
Top dem med havregryn, frø eller kerner, – eller lad bag dem uden, det er op til dig.

Koldhævede boller uden røremaskine
Du kan sagtens bage lækre koldhævede boller uden en røremaskine.
Med denne opskrift på du lækre seje æltefri boller med dejlig smag, og som oven i købet er super nemme at bage.
De kan lunes over weekenden, eller du kan putte dem i fryseren, og tage op ved behov.

Koldhævede æltefri boller - Koldhævede boller

Koldhævede æltefri boller – Koldhævede boller

Opskrift på koldhævede boller – nemme æltefri boller.
Denne opskrifter giver ca. 8-10 stk.
Bedøm opskriften – Jeg håber den smagte dejligt?

Klik & bedøm på stjernerne nedenfor

4.48 fra 74 stemmer
Udskriv Pin Bedøm opskriften 🙂
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Keyword: Bamseboller, Koldhævet
Samlet tid: 14 timer

Video af opskriften

Ingredienser

  • 375 g hvedemel
  • 150 g grahamsmel (kan erstattes af hvedemel eller anden mel)
  • 4 dl kold vand
  • 12 g gær
  • 2 spsk olivenolie
  • 12 g salt
  • Evt. havregryn til toppen

Sådan gør du

Dag 1

  • Dejen røres sammen direkte i skålen den skal hæves i, – så sørg for den er stor nok så dejen kan hæve.
    Jeg rører dejen sammen i en condibøtte på 3 liter.
  • Opløs gæren i vandet, tilsæt olie, begge slags mel og salt.
    Tilsæt evt. melet af et par omgange, – det gør det nemmere at røre sammen.
  • Rør dejen godt sammen med en ske, – sørg for at alt melet er rørt ind i dejen.
    Fugt evt. hånden med lidt vand, og hjælp dejen på vej, hvis der er behov for det.
    Synes du dejen virker for fast, kan du tilsætte op til 1/2 dl ekstra vand – tilsæt lidt af gangen. De forskellige meltyper suger forskelligt.
  • Læg låg på, og lad dejen hæve en halv times tid på køkkenbordet, inden den kommer på køl natten over.

Dag 2

  • Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt temperatur imens ovnen varmes op. Lad gerne dejen blive i bøtten.
    *Brug gerne bagestål når du bager disse boller, – det giver et virkelig lækkert resultat. Bageståelt skal varmes med op i ovnen.
    Alternativt kan du lade bagepladen varme med op i ovnen.
  • Drys toppen af dejen med havregryn eller anden topping du måtte foretrække.
  • Dyp en spiseske i noget vand, og tag klatter af dejen op, og læg dem på et stykke bagepapir.
    Du skal have ca. 10 boller i alt, – så er størrelsen perfekt.
    *Du kan lade bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det – dette er dog ikke et must.
  • Bag de koldhævede boller ved 230 grader, alm. ovn, i ca. 18 min. til de er blevet flotte gyldne og har en kernetemperatur på 98 grader.
  • Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres.
    Opbevar dem derefter i en tætlukket pose, – eller frys dem der måtte være tilbage.
    Bollerne kan let opvarmes over weekenden. Giv dem 5-8 minutter ved 200 grader, evt. sprøjtet med en smule vand på toppen, – så er de som nybagte igen.
Koldhævede æltefri boller - Koldhævede boller
Koldhævede æltefri boller – Koldhævede boller

Kommentarer

  1. Anonym

    Kan man bruge tørgær?

    • Hejsa

      Det kan du sagtens, – men husk at justere mængden, da den ikke er den samme som ved frisk gær 🙂

      Dbh Dianna

  2. Susanne

    Kan man bruge solsikkeolie i stedet for olivenolie?

  3. Birgitte Petersen

    4 stars
    Dejlig nemme og smager skønt på morgenbordet, har nu lavet dem flere gange

  4. Jytte Knudsen

    Ikke lavet dem endnu, men ser lækker ud

  5. Super lækre boller. Kunne godt tænke mig at skifte noget af hvedemelet ud med grahamsmel. Kan det lade sig gøre så det bliver godt?

    • Hej Elin

      Tusind tak altså 🙂
      Ja det kan du sagtens, – du kan prøve med 100-150 gram. Tilsæt evt. en smule mere vand, for grovere mel, suger mere væde til sig.
      Ellers prøv én af mine andre dltefri opskrifter hvor der også er grøntsager i, det er godt til de grovere meltyper, da de tilføjer mere væde 🙂

      Kh Dianna

  6. Linette Aarestrup

    3 stars
    Ville prøve nogle nemme boller, men dejen var slet ikke hævet i køleskabet. De hævede heller ikke rigtigt i ovnen, så de var meget “tunge” at spise. Jeg brugte 150 g grahamsmel og 375 g hvedemel, og tilføjede lidt mere vand, grundet grahamsmelet. Jeg prøver igen en anden gang, men en lidt skuffet oplevelse

    • Hej Linette

      Sikken en skam altså, men dejligt du har mod på at prøve dem igen 🙂
      Men underligt at du ikke oplevede de hævede. Jeg har simpelthen bagt dem så mange gange, og har aldrig oplevet at dejen ikke hæver 🙂

      Kh Dianna

      • Vi har efterhånden lavet de her boller en håndfuld gange, de er virkelig gode ☺️
        Nu skal jeg lave en dobbelt portion, skal jeg også fordoble mængden af gær?

        • Hej Sara

          Hvor er det dejligt at høre altså – tak 🙂

          Nej det ville jeg faktisk ikke gøre – gærmængden burde kunne klare det fint – men ville nok putte lidt ekstra i. Bare 15-16 gram i alt 🙂
          Og så husk en bøtte der er stor nok 🙂

          Kh Dianna

  7. Kan man bage det halve den ene dag sette det tilbage på køl og så bage det sidste dagen efter

  8. Merethe Carlsen

    5 stars
    Fantastisk opskrift virkelig nem og helt rigtig dejlig svampede boller.

  9. Anonym

    Min ovn branker over 180 grader. Hvor lang tid skal de have ved 180?
    Hvis man laver dejen om morgenen, hvor længe skal de så hæve- ikke 24 timer vel?

    • Hejsa

      Uhhh der må du prøve dig frem – nok nogle minutter ekstra.
      Start evt. i 5 minutter ved høj varme, så de lige får det der varme chok, så tror jeg hævningen bliver bedre:)

      Og laves dejen om morgenen kan du bage fem om aftenen – regn med minimum 12 timer på køl 🙂

      Dbh Dianna

  10. Kan de bages i Airfryer?

    • Hej Hanne

      Det kan de helt sikkert, men har ikke prøvet endnu 🙂
      Prøv ved 200 grader ca og reducer tiden lidt – og hold øje naturligvis:)

      Kh Dianna

  11. Tænk at noget så simpelt, kan komme til at smage så godt.
    Tak for den meget enkle beskrivelse…
    Jeg har nu bagt boller med masser af de rester jeg har i køleskabet. Sidst noget hjemmelavet appelsinmarmelade som var blevet for tørt. Så kan man altid spare på sødemiddel.
    Kanel og kardemomme er delicius hver gang..

  12. Jannie qvist

    5 stars
    Hvor stor ælteboks bruger du?

  13. Kan man bruge varmluft, da jeg har et program med damp

  14. Helene

    Hej
    Er det muligt at bage det som et brød i stedet for? Og hvor lang tid skal det i så fald have i ovnen tror du?

    Tak for mange gode opskrifter

    Bedste hilsner Helene

    • Hej Helene

      Det tænker jeg sagtens du kan, men har ikke prøvet 🙂
      Jeg vil skyde på ca. 25 minutter – men mål evt. temperaturen. Det skal være 98 grader.

      Kh Dianna

  15. Thomas Sørensen

    5 stars
    Tak for en super nem basisopskrift 🙂

    Laver dem ugentligt med bl.a. revede gulerødder, havregryn, linser eller hakkede valnødder osv… så mange muligheder… og det er SÅ hurtigt og nemt.

    Med en Air fryer er de som nybagte flere dage efter.

    • Hej Thomas

      Dete r jeg vildt glad for at høre – tusind tak 🙂
      Og ja, de kan nemlig varieres i det uendelige 🙂

      Rigtig dejlig dag 🙂

      Kh Dianna

  16. Johanne

    Jeg har prøvet mig frem et par gange med de her koldhævede opskrifter – de hæver fint, men jeg døjer med at de bliver stenhårde på overfladen – hvad kan det skyldes?

    • Hej Johanne

      Ej hvor mærkeligt, det har jeg ikke hørt om før.
      Bliver de mørke samtidig, altså sådan for mørke – eller kun hårde?
      Måske din ovn varmere hårdere, og der skal skrues en smule ned?

      De skal have en sprød overeflade, men bestemt ikke være hårde 🙂

      Dbh Dianna

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm opskriften - jeg håber den smagte godt :)