Opskrift på koldhævede boller - nemme æltefri boller.Denne opskrifter giver ca. 8-10 stk.
Ret Brød
Køkken Dansk
Nøgleord Bamseboller, Koldhævet
Samlet tid 14 timertimer
Ingredienser
375ghvedemel
150ggrahamsmel (kan erstattes af hvedemel eller anden mel)
4dlkold vand
12ggær
2spskolivenolie
12gsalt
Evt. havregryn til toppen
Sådan gør du
Dag 1
Dejen røres sammen direkte i skålen den skal hæves i, - så sørg for den er stor nok så dejen kan hæve.Jeg rører dejen sammen i en condibøtte på 3 liter.
Opløs gæren i vandet, tilsæt olie, begge slags mel og salt.Tilsæt evt. melet af et par omgange, - det gør det nemmere at røre sammen.
Rør dejen godt sammen med en ske, - sørg for at alt melet er rørt ind i dejen.Fugt evt. hånden med lidt vand, og hjælp dejen på vej, hvis der er behov for det.Synes du dejen virker for fast, kan du tilsætte op til 1/2 dl ekstra vand - tilsæt lidt af gangen. De forskellige meltyper suger forskelligt.
Læg låg på, og lad dejen hæve en halv times tid på køkkenbordet, inden den kommer på køl natten over.
Dag 2
Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt temperatur imens ovnen varmes op. Lad gerne dejen blive i bøtten.*Brug gerne bagestål når du bager disse boller, - det giver et virkelig lækkert resultat. Bageståelt skal varmes med op i ovnen. Alternativt kan du lade bagepladen varme med op i ovnen.
Drys toppen af dejen med havregryn eller anden topping du måtte foretrække.
Dyp en spiseske i noget vand, og tag klatter af dejen op, og læg dem på et stykke bagepapir.Du skal have ca. 10 boller i alt, - så er størrelsen perfekt.*Du kan lade bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det - dette er dog ikke et must.
Bag de koldhævede boller ved 230 grader, alm. ovn, i ca. 18 min. til de er blevet flotte gyldne og har en kernetemperatur på 98 grader.
Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres.Opbevar dem derefter i en tætlukket pose, - eller frys dem der måtte være tilbage.Bollerne kan let opvarmes over weekenden. Giv dem 5-8 minutter ved 200 grader, evt. sprøjtet med en smule vand på toppen, - så er de som nybagte igen.