Karamelliserede løg – smørbløde, sødmefulde og fulde af umami.
Der er få ting, der kan løfte en ret så meget som en god omgang karamelliserede løg – og her får du min helt enkle og lækre version, som får masser af tid og kærlighed på panden.
De her løg starter med 1 kilo, men ender efter halvanden times stille og rolig karamellisering med bare ca. 300 gram intens sødme og umami. Løgene falder langsomt sammen, og får lov at brune i smør – uden stress og jag.
Når de begynder at tage farve, tilsætter jeg en smule sukker, som lige hjælper med karamelliseringen – og til allersidst, en skefuld eller to balsamico eller rødvinseddike for at give et lille syrligt modspil til den søde og let fedtede smag. Det gør hele forskellen.
Hemmelige trick? Lav varme, tålmodighed og ikke at røre for meget. Løgene skal have lov til at ligge og brune, før du vender – så får du den der gyldne, lækre karamellisering.
De holder sig fint en uges tid på køl, og de er geniale at lave i store portioner og fryse ned i små bokse – så har du altid lidt køkkenmagi klar.
Forslag til brug:
- På toppen af en saftig burger
- I en fransk løgtærte med ost og sprød bund
- Til en god hotdog med grove pølser og sennep
- Ovenpå en grillet bøf eller steak med urter
- I en cremet pastaret med svampe eller spinat
- Som fyld i en toast eller sandwich med ost
- Vendt i en varm linse- eller kikærtesalat

Karamelliserede løg
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Ingredienser
- 1 kg løg
- 50 g smør
- 5 kviste timian (kan undlades)
- 1 spsk sukker
- 1-2 tsk balsamico- eller rødvinseddike
- Salt
Sådan gør du
- Skræl og halver løgene og skær dem derefter i tynde strimler.
- Smelt smørret på en stor dyb pande ved middel varme, lad det bruse op, og tilsæt derefter løgene.
- Lad løgene tilberede i 5 minutters tid til de falder let sammen, og krydr derefter med lidt salt og læg timianbuketten ved.
- Lad løgene tilberede ved svag-middel varme i cirka 30-40 minutter, eller til de begynder at blive let gyldne – rør jævnlig.Fjern timianbuketten når de er let gyldne.
- Drys sukkeret over, og lad dem tilberede videre, til de begynder at brune. Nu skal du holde godt øje med dem. Rør i dem jævnligt, og skrab bunden med en palet, så du får alt bruningen vendt sammen med i løgene.Løgene skal tilberede til de bruner, og så rører du – undlad at røre hele tiden. Løgene frigiver deres naturlige sukker, sammen med det du har tilsat – og det er det der bruner på bunden af panden, og som skal vendes sammen med løgene. Men pas på det ikke brænder.Synes du de virker tørre, kan du tilsætte et par spiseskefulde vand.
- Tilsæt balsamico og rør det godt sammen med løgene, og sluk for blusset.
- Opbevar den på køl i een tætlukket beholder i op til en uges tid. De kan også fryses.
Næringsindhold (pr. servering)
Næringsindholdet er autogenereret og vejledende. Det er angivet per servering. Der tages forbehold for fejl og variationer. Kun for Premium medlemmer.

