
Opskrift på lækre saftige gulerodsboller med havregryn, – super nemme at bage, bløde og saftige.
Havregrynsboller med gulerødder, – det at tilsætte en grøntsag til sit bagværk giver et brød der holder sig frisk, blødt og lækkert i flere dage.
Og der er de her gulerodsboller med havregryn altså ingen undtagelse, – lad dem køle af, og pak dem derefter tæt i en pose og lad dem ligge ved stuetemperatur, de holder sig bløde og friske i 4-5 dage.
Gærdej skal generelt ikke opbevares på køl, – brødet bliver hurtigt hårdt og kedeligt.
Nybagte gulerodsboller smager skønt til både morgenmad, frokost eller mellemmåltid. Bollerne er friske og lækre kolde, men du kan også lune gulerodsbollerne i mikroovnen, eller give dem en hurtig tur i ovnen.

Gulerodsboller med havregryn
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 25 g gær
- 3 dl lunken vand eller danskvand
- 250 g gulerødder, groftrevet
- 475 g hvedemel – måske en smule mere
- 200 g havregryn
- 1 æg
- 50 g smør, stuetemperatur
- 1 spsk sukker eller honning
- 1 1/2 tsk salt
- Mælk eller sammenpisket æg til pensling
- Havregryn til toppen
- Evt. en smule olie til hænderne
Sådan gør du
- Opløs gæren i vandet, og tilsæt derefter æg og gulerødder.
- Bland de tørre ingredienser, og tilsæt det lidt ad gangen. Rør dejen, – gerne på maskine, – til alt melet er æltet godt ind i dejen.
- Tilsæt smørret i mindre tern, og rør dejen ved god høj hastighed til den slipper skålen.*Dejen skal gerne være til den fugtige side, – på den måde får du nogle bløde og saftige boller der holder sig friske meget længere.
- Smør hænderne med lidt olivenolie, eller vand, – tag dejen op og form den til en kugle. Smør ligeledes hæveskålen med lidt olie og læg dejen tilbage heri.*Olien gør at den fugtige dej er meget nemmere at arbejde med.
- Beklæd skålen med film og et klæde, og lad den hæve et lunt sted i ca. 1 1/2 time.
- Del dejen i 18 lige store stykker, ca. 75 g/stk, og form dem til boller. Spænd gerne dejen lidt op ved at folde bunden ind over hinanden, og tril derefter bollerne runde.*Hvis dejen klistrer kan du smøre hænderne med lidt olie, – prøv så vidt muligt ikke at bruge mere mel.*Du kan også vælge blot at tage dejen op med en ske og sætte dem på bagepapiret, – de behøver ikke blive trillet til boller. Husk at bruge en våd ske, så dejen slipper.
- Lad bollerne efterhæve på en bageplade beklædt med bagepapir, læg et klæde over og lad dem stå i ca. 30 minutter.
- Pensl bollerne med mælk eller sammenpisket æg og drys med havregryn på toppen.
- Bag bollerne i midten af en forvarmet ovn, ved 225 grader, almindelig ovn, – i ca. 10-12 minutter.Hvis du har dampprogram i din ovn kan det med fordel bruges, og ellers kan du sætte en skål med vand i bunden af ovnen.*Jeg bager dem ad 2 omgange da jeg foretrækker at bruge almindelig ovn, – du kan også sætte bollerne helt tæt så de "vokser sammen", eller bage dem på varmluft ved ca. 210 grader.
- Lad bollerne køle af inde de pakkes i en tæt lukkede poser.
Kan de også laves som koldhævede boller?
Hejsa
Det kan de sagtens, – du skal blot bruge 12 g gær og ikke 25 🙂
Kh Dianna