Opskrift på lækre saftige gulerodsboller med havregryn, – super nemme at bage, bløde og saftige.
Havregrynsboller med gulerødder, – det at tilsætte en grøntsag til sit bagværk giver et brød der holder sig frisk, blødt og lækkert i flere dage.
Og der er de her gulerodsboller med havregryn altså ingen undtagelse, – lad dem køle af, og pak dem derefter tæt i en pose og lad dem ligge ved stuetemperatur, de holder sig bløde og friske i 4-5 dage.
Gærdej skal generelt ikke opbevares på køl, – brødet bliver hurtigt hårdt og kedeligt.
Nybagte gulerodsboller smager skønt til både morgenmad, frokost eller mellemmåltid. Bollerne er friske og lækre kolde, men du kan også lune gulerodsbollerne i mikroovnen, eller give dem en hurtig tur i ovnen.
Gulerodsboller med havregryn
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
- 25 g gær
- 3 dl lunken vand eller danskvand
- 250 g gulerødder, groftrevet
- 475 g hvedemel – måske en smule mere
- 200 g havregryn
- 1 æg
- 50 g smør, stuetemperatur
- 1 spsk sukker eller honning
- 1 1/2 tsk salt
- Mælk eller sammenpisket æg til pensling
- Havregryn til toppen
- Evt. en smule olie til hænderne
Sådan gør du
- Opløs gæren i vandet, og tilsæt derefter æg og gulerødder.
- Bland de tørre ingredienser, og tilsæt det lidt ad gangen. Rør dejen, – gerne på maskine, – til alt melet er æltet godt ind i dejen.
- Tilsæt smørret i mindre tern, og rør dejen ved god høj hastighed til den slipper skålen.*Dejen skal gerne være til den fugtige side, – på den måde får du nogle bløde og saftige boller der holder sig friske meget længere.
- Smør hænderne med lidt olivenolie, eller vand, – tag dejen op og form den til en kugle. Smør ligeledes hæveskålen med lidt olie og læg dejen tilbage heri.*Olien gør at den fugtige dej er meget nemmere at arbejde med.
- Beklæd skålen med film og et klæde, og lad den hæve et lunt sted i ca. 1 1/2 time.
- Del dejen i 18 lige store stykker, ca. 75 g/stk, og form dem til boller. Spænd gerne dejen lidt op ved at folde bunden ind over hinanden, og tril derefter bollerne runde.*Hvis dejen klistrer kan du smøre hænderne med lidt olie, – prøv så vidt muligt ikke at bruge mere mel.*Du kan også vælge blot at tage dejen op med en ske og sætte dem på bagepapiret, – de behøver ikke blive trillet til boller. Husk at bruge en våd ske, så dejen slipper.
- Lad bollerne efterhæve på en bageplade beklædt med bagepapir, læg et klæde over og lad dem stå i ca. 30 minutter.
- Pensl bollerne med mælk eller sammenpisket æg og drys med havregryn på toppen.
- Bag bollerne i midten af en forvarmet ovn, ved 225 grader, almindelig ovn, – i ca. 10-12 minutter.Hvis du har dampprogram i din ovn kan det med fordel bruges, og ellers kan du sætte en skål med vand i bunden af ovnen.*Jeg bager dem ad 2 omgange da jeg foretrækker at bruge almindelig ovn, – du kan også sætte bollerne helt tæt så de "vokser sammen", eller bage dem på varmluft ved ca. 210 grader.
- Lad bollerne køle af inde de pakkes i en tæt lukkede poser.
Kan de også laves som koldhævede boller?
Hejsa
Det kan de sagtens, – du skal blot bruge 12 g gær og ikke 25 🙂
Kh Dianna
Fantastiske boller
Velegnet til frysning og smager godt uden de behøver at varmes op efter frysning
Hej Lisbeth
Ej hvor er det bare dejligt at høre altså, – tusind tak fordi du skriver det:)
Kh Dianna
Super lækker opskrift, spiste halvdelen af bollerne som de er, jeg vil dog i fremtiden tilsætte solsikkekerner for at få lidt “bid” i dem 🙂
Hej Nanna
Hvor gør det mig glad at høre altså, – tusind tak for din besked 🙂
Kh Dianna
Virkelig gode og saftige boller. Det er bestemt ikke sidste gang jeg har bagt dem.
Hej Jolanda
det er jeg simpelthen så glad for at høre, tusind tak .9
Kh Dianna
Super lækre boller Tak for endnu en fantastisk opskrift Jeg er fan af dig
Hvis de ønskes at lave som koldhævet, hvor længe skal de i såfald hæve efter de har koldhævet og er formet? Altså 2. hævning.
Hej Lea
Synes næsten du skal lave dem jeg har der hedder koldhævede så – der er mængden af gør og justeret 🙂
Ellers vil jeg sige ca. 12 g. gær, og ladd d em så efterhæve ca. 30-40 minutter, efter de er formet.
Kh Dianna
Jeg har lige bagt dobbelt portion 36 stk af dine gulerodsboller med havregryn, hvor vi tilføjede 20 gram bageenzymer. Du skriver man kan bage dem på varmluft 210 grader, det valgte vi så og satte alle 3 plader ind på en gang, men de 2 af pladerne faldt sammen, blev rimelig flade. Hvad kan det skyldes? Skulle vi have valgt at bage 1 plade af gangen?
Hej Christina
Åhhh 3 plader på én gang, i en almindelig ovn, tænker jeg måske er i overkanten – jeg ville ikke gå med mere end 2 plader ad gangen.
Jeg bager generelt kun 1 plade ad gangen, da jeg bedst kan lide at bage ved almindelig varme – skal det gå stærkt så 2 plader ved varmluft.
Jeg tror at det der er sket, er at varmen ikke har kunne cirkulere ordentligt rundt, simpelthen fordi ovnen har været for fyldt.
Kh Dianna