Lækker “chewy” nøddebund toppet med en frisk brombærcreme og masser af friske bær.
En skøn dessert der er super frisk og virkelig nem at lave, – og så kan den serveres året rundt.
Lav gerne kagen dagen før og top med creme og pynt den dagen efter hvor den skal serveres, – så bliver det ikke nemmere.
Nøddebund med brombærcreme
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Nøddebund
- 200 g nødder, – jeg bruger hasselnødder eller mandler
- 200 g rørsukker eller hvid sukker
- 3 store æg
- 1 nip salt
- Lidt smør til formen
Brombærsirup til cremen
- 80 g brombær
- 25 g sukker
- 1/2 vaniljestang, – eller 1 tsk vaniljesukker
- 1 spsk citronsaft
Brombærcreme
- 200 g creme fraiche 38%
- 2 dl piskefløde
- 3/4 dl brombærsirup*
- 2 spsk flormelis
Derudover
- Friske bær til toppen
- Mynte eller citronmelisse
- Evt. rosa chokoladekugler
- Springform på ca. 24 cm i diameter
Sådan gør du
Nøddebund
- Pisk æg, sukker og en nip salt til en lys og luftig æggesnaps.
- Blend nødderne til en mellemfin mel, og vend dem i æggesnapsen.
- Beklæd bunden af en springform med bagepapir, og smør hele formen, inkl. bagepapir med lidt smør.
- Hæld dejen i formen og bank den et par gange i køkkenbordet, så lufthullerne kommer op til overfladen.
- Bag bunden i en forvarmet ovn ved 175 grader, almindelig ovn, i ca. 30-35 min.
- Lad nøddebunden køle helt af inden springformen forsigtigt åbnes (evt. på køl), og bunden fjernes fra bagepapiret. Kagen er “porøs”, så gør det forsigtigt. Alternativt kan bagepapiret klippes til under kagen så dette ikke er synligt, – og bunden placeres på den tallerken, eller det kagefad den skal serveres på.Vær opmærksom at toppen på kagen "krakelerer" hvis den køler ved stuetemperatur, det er helt som det skal være. Køles bunden i køleskabet, vil den samle lidt fugt, og toppen vil oftest forblive uden revner. Begge dele er så fint, – det ene er ikke mere rigtigt end det andet.
Brombærsirup til cremen
- Hæld brombær, sukker, citron og kornene af vaniljestangen (og vaniljestangen) i en gryde og kog op.
- Lad siruppen småkoge ved svag til middel varme i ca. 5 min., – til brombærrene er helt purerede.
- Sig massen igennem en finmasket si, – mas gerne lidt med en ske så du får så meget med som muligt, – du skal ende med ca. 3/4 dl sirup.
- Stil brombærsiruppen på køl og lad den køle helt af inden den blandes i brombærcremen.
Brombærcreme
- Rør creme fraiche og brombærsirup sammen i en skål.
- I en anden skål piske fløden til en let flødeskum, – og denne vendes sammen med brombærcremen.
- Sigt flormelissen i cremen og smag til om den mangler mere vanilje, – tilsæt da lidt vaniljesukker.
- Top den afkølede nøddebund med brombærcremen, – smør det ud til ca. 1 cm. fra kanten i et lækkert tykt lag.
- Stil kagen på køl til cremen har sat sig, ca. 30 min., eller gerne natten over, dækket løst til med husholdningsfilm.
- Top kagen med masser af friske bær, mynte/citronmelisse og evt. et drys rosa chokoladekugler eller lignende.
Hej Dianna
Hvor i ovnen skal nøddebunden bages: midt i ovnen eller nederste rille ?
Din opskrift afprøves i morgen, jeg glæder mig!
Hej Izus
Den skal stå i midten af ovnen:)
Rigtig god fornøjelse 🙂
Kh Dianna
Hej,
Kagen ser så lækker ud! Jeg vil bage den til en barnedåb. Jeg bagte den den anden dag for at teste den. Kagen går i stykker når jeg skærer et stykke. Er den bare sådan eller kan man undgå det? Det skal siges jeg brugte en form str 26, men har købt en i str. 20 nu jeg vil bruge.
Mvh. Alberthe ☺️
Hej Alberte
Tusind tak altså 🙂
Altså kagen er porøs, men bunden plejer ikke at falde fra hinanden 🙂
Lod du den trække en nat på køl med cremen over? Det burde nemlig gøre tricket.
Kh Dianna
Hej Dianna,
Kan man lave cremen tidligere på dagen, og spøjte den på senere, og pynte. Vil gerne transportere kagen, så laver den aftenen før og skal servere den hjemme hos andre dagen efter. Så Overvejer at komme cremen i en sprøjteposen, og lave den hjemmefra.. kan mam det ? 🙂
Hej Stine
Tusind tak for din besked 🙂
Altså faktisk har cremen godt af at “sætte sig” på kagen, – så generelt laver jeg altid bunden dagen før, topper den med creme når den er kold, og opbevarer den på køl natten over. På den måde sætter cremen sig, – og den vil altså ikke flyde ud når du transporterer den.
Så pynter jeg den dagen efter inden servering 🙂 – Sørg i øvrigt for at der ikke er for meget vand på dine bær 🙂
MEN, hvis du hellere vil komme cremen på inden servering kan du sagtens køre det. Og cremen kan sagtens laves dagen i forvejen, – måske den har behov for lige at blive “rørt igennem” inden den skal på 🙂
Kh Dianna
Hej Dianna
Hvilken størrelse springform har du brugt?
Hej Atiqa
Kan godt se det skjuler sig lidt, – men det står faktisk i ingredienslisten under “derudover” 🙂
Den er ca. 24 cm, – så mellem 22-24 fungerer det perfekt 🙂
20 cm går også, så bliver bunden bare lidt højere 🙂
Kh Dianna
Opsss sorry
Tak for svar…
Denne kage smager fuldstændig som Christianshavnerkagen fra lagkagehuset. Den smager fantastisk. Den er nem at lave og jeg fuldte rådet og lavede den aftenen før, så det var super nemt, da jeg skulle servere den for gæsterne dagen efter. Jeg kunne ikke fjerne papiret i bunden, men klippede det til, så det ikke var synligt. Det er ikke sidste gang at jeg laver denne lækre kage.
Vil den være ligeså god hvis man bagte den på selve dagen fremfor dagen før?
Hej Stine
Ja 100%, – det gør jeg selv ligeså tit:)
Bare på køl med den så snart den er lavet:)
Kh Dianna
Suveræn glutenfri kage – bunden særlig god, fordi der bruges hele æg. Lækker creme med den perfekte konsistens!
Hej Kirsten
Hvor gør det mig glad at høre, – tak fordi du skriver det 🙂
Kh Dianna
Går ud fra step 4 i sirups delen skulle være brombær og ikke hindbær som der står:
4. Stil hindbærsiruppen på køl og lad den køle helt af inden den blandes i hindbærcremen.
Hej Josephine
Ja det er rigtigt, det er en tastefejl 🙂
Tak for at skrive det.
Dbh Dianna