Opskrift på helstegt svinemørbrad med selleripuré, stegte svampe og rødvinssauce.
Ret Hovedret
Køkken Dansk
Nøgleord Nytårsmenu, Svinemørbrad, Svinemørbrad i ovn
Samlet tid 1 timetime30 minutterminutter
Servings 6personer
Calories 1116kcal
Ingredienser
Selleripuré
5 1/2dlsødmælk
2 1/2dlpiskefløde
6-8kvistetimian
1/2muskatnød, fintrevet
12peberkorn
80gparmesan – gerne endestykket
150gsmør
1200gknoldselleri - renset vægt
Salt
Svinemørbrad
2svinemørbrad
60gsmør
3spskolie
3fedhvidløg, knuste
6kvistetimian
Salt og friskkværnet peber
Rødvinssauce
1skalotteløg, finthakket
50gsmør
3dlrødvin
3dlkyllingebouillon
Salt og friskkværnet peber
Maizena majsstivelse + vand
Stegte svampe
50gsmør
500gsvampe, skåret i skiver
Derudover
Finthakket persille
Sådan gør du
Du kan med fordel forberede så meget som muligt - så er alle elementer hurtige at gå til.Puds kødet, skær svampene ud, rens og snit knoldselleri og mål de forskellige ingredienser af. Forberedelsen kan gøre en ret med flere elementer meget nemmere at overskue.
Selleripuré
Hæld mælk, fløde, timian, muskatnød, peberkorn og parmesanstykket i en gryde. Varm det godt op, og skru derefter ned til svag varme så det kun lige simrer. Lad det stå og trække smag den næste lille time og rør undervejs.
Imens tilberedes sellerien. Rens eller skræl knoldselleriet. Skrællen indeholder masser af smag, så du kan nøjes med at skrubbe det godt og kun skære bunden af hvor der gemmer sig masser af jord. Alternativ kan hele selleriet skrælles – det er op til dig.
Skær knoldselleriet ud i små tern.
Smelt smørret i en bred og dyb pande, og brun selleriet af ved god høj varme i ca. 20-25 minutter. Rør jævnligt, og fortsæt til alle stykkerne er lækre gyldne og godt møre. Hos mig stå kogepladen på 7 ud af 9.*Imens sellerien tilberedes går du i gang med mørbraden - den skal have ca. 50 minutter i alt - inkl. bruning. Derefter laver du saucen og svampene.
Krøl et stykke bagepapir og læg det tæt over laget af knoldselleri, skru ned til svag varme og lad dem tilberede videre i yderligere 10-15 minutter. Stykkerne skal være fuldstændig møre.
Sigt mælkeblandingen igennem en finmasket sigte, og hæld den i en blender sammen med de gyldne og møre tern af knoldselleri.
Blend det hele godt sammen, ved god høj hastig, i ca. 5 minutter eller til du har en blød, ensartet og cremet puré. Smag til med salt, og blend det godt ind i puréen. Hold puréen varm til kødet er færdigt.
Svinemørbrad
Puds kødet fri for sener og urenheder og krydr med salt og friskkværnet peber.
Smelt smørret på en pande sammen med olie, og lad det bruse godt op. Tilsæt hvidløg og timian, og læg mørbrade på panden. Brun den godt af, ved høj varme – på alle sider. Det må ikke tage meget mere end max 5 minutter i alt.
Læg mørbraden i et ovnfast fad, hæld pandens indhold over, og sæt et stegetermometer i det tykkeste stykke af kødet.Steg mørbraden færdigt i en forvarmet ovn ved 100 grader, varmluft, i ca. 45 minutter – eller til den når en kernetemperatur på ca. 60-62 grader. Her vil svinemørbrade være flot rosa.Ønskes kødet mere tilberedt kan du lade den stege til 64-65 grader.Lad kødet trække i ca. 10 minutter og skær det i skiver når retten er klar til servering.
Sauce
Smelt smørret i en gryde og steg løgene klare heri – krydr med rigeligt friskkværnet peber.
Hæld rødvinen over og lad den reducere til det halve ved god høj varme. Tilsæt bouillonen og lad den igen koge ind til det halve, og sigt den derefter igennem en finmasket sigte.
Sæt saucen tilbage på blusset ved middel varme, og jævn den med en smule maizena rørt med lidt koldt vand. Tilsæt kun lidt ad gangen – saucen skal være glacet – ikke tyk.Lad de den derefter stå ved svag varme til den skal serveres, og smag evt. til med mere salt, peber eller lidt sukker hvis du synes den mangler sødme.
Stegte svampe
Smelt smørret på en pande, og steg svampene ved god høj varme til de er brunede og har smidt væden. Krydr med salt og friskkværnet peber.
Servering
Læg en god klat selleripuré på en flad tallerken og smør den ud i en cirkel. Top med svinemørbrad, stegte svampe og en smule sauce.Drys med persille og friskkværnet peber og server.