Opskrift på skøn risalamande cheesecake - perfekt juledessert.
Ret Dessert
Køkken Dansk
Samlet tid 6 timertimer
Antal 8personer
Ingredienser
Kiksebund
225gdigestive kiks
75gbrændte mandler
125gsmør
1 1/2tskvaniljesukker
Ostecreme
100gflødeost, naturel
300gkold risengrød - kogt med vanilje, - ellers tilsæt korn af en vaniljestang
80gsmuttede mandler, finthakket, - gerne i en minihakker
100gflormelis
3 1/4dlpiskefløde
3bladehusblas (hvis risengrøden er meget lind skal du tilsætte 1/2 blad mere)
Kirsebærgelé
1glaskirsebærsauce, 400 g
5bladehusblas
Derudover
Springform/kagering på 18-20 cm
Kageplast
Brændte mandler, chokoladekugler eller lignende til toppen
Sådan gør du
Kiksebund
Smelt smørret i en gryde.
Blend kiksene til en fin mel, tilsæt vaniljesukker og bland det godt sammen med det smeltede smør.
Blend eller hak mandlerne fint, der skal stadig være lidt bid i. Bland også disse i kiksemassen.
Beklæd en springform med bagepapir i bunden, og sæt herefter kageplast på indersiden af ringen. Bruges en kagering stilles denne på et skærebræt med et stykke bagepapir under, og indersiden af ringen beklædes med kageplast.
Hæld kiksemassen heri, og mas det godt ud så hele bunden er dækket og kiksemassen er mast godt sammen, – på den måde undgår du din kiksebund smuldrer når du skærer kagen.
Stil på køl og lad den hvile mens det første lag ostecreme laves.
Ostecreme
Udblød husblas i en stor skål kold vand i 10-15 min.
Rør flødeost, flormelis, finthakkede mandler og risengrøden godt sammen. Er risengrøden kogt uden vanilje, tilsættes kornene af 1 vaniljestang også nu.
Pisk 3 dl fløde til en blød flødeskum. Hæld den sidste 1/4 dl i en lille kasserolle - heri skal din husblas opløses.
Vend flødeskummen sammen med ostecremen af et par omgange, - gem et par skefulde flødeskum til at køle husblas massen af med.
Vrid husblassen fri for vand og opløs bladene, et ad gangen, i den varme fløde - rør grundigt mellem hvert blad til det er helt smeltet.
Rør et par spiseskefulde af flødeskummen sammen med den smeltede husblas, på denne måde køler den let af, og du undgår klumper.
Vend derefter husblas massen i ostecremen, og rør det godt sammen
Hæld ostecremen over kiksebunden, – fordel evt. cremen med en ske hvis der er behov for det, og bank den forsigtigt ned i bordet, for at slå evt. luftbobler ud af cremen.
Sæt kagen tilbage i køleskabet, og lad den sætte sig i et par timer inden den toppes med geléen.
Kirsebær gelé
Udblød husblas i en stor skål kold vand i 10-15 min.
Sigt kirsebærsaucen gennem en finmasket sigte, - du skal bruge 2 1/2 dl saft. Mangler der lidt tilsætter du blot lidt vand.
Varm kirsebærsaucen op i en kasserolle, og sluk derefter for blusset.
Vrid husblassen fri for vand og opløs bladene, et ad gangen, i kirsebærsaucen - rør til hvert blad er opløst.
Lad blandingen køle af på køkkenbordet til ca. 30 grader, og fordel derefter en fint lag over kagen. Hæld den gerne ned over bagsiden af en ske, - så undgår du en masse luftbobler, og geléen falder blødt over toppen.
Stil kagerne på køl i min. 2 timer til geléen har sat sig eller gerne natten over.
Befri kagerne fra kageringen ved at skubbe forsigtigt på toppen af kageplasten, og fjern derefter forsigtigt kageplasten fra kagen.
Pynt kagen med groft hakkede brændte mandler, guldflager og chokolade kugler i julens varme farver.