Opskrift på lækker cremet oksegryde med svampe og kartoffelmos.
Ret Hovedret
Køkken Dansk
Samlet tid 35 minutterminutter
Servings 4personer
Ingredienser
Oksegryde med cognac og svampe
600goksemørbrad eller skært oksekød
250gblandede svampe
100gbacon, skåret i tern
1løg, grofthakket
2fedhvidløg, revet eller presset
1dlcognac
2dloksebouillon
2 1/2dlpiskefløde
Salt og peber
Maizena til jævning
Evt. kulør
Kartoffelmos
1,5kgkartofler, skrællet og skåret i store tern
1 1/2dlcreme fraiche 18%
50gsmør
Kogevand fra kartoflerne
Salt
Derudover
Forårsløg og persille til toppen
Sådan gør du
Rens svampene fri for urenheder og skær dem i mindre stykker. Skær gerne nogle i skiver, og nogle i kvarte, så der er lidt forskellige strukturer.
Skær også kødet i mundrette bidder.
Sæt en gryde over med vand, og kog kartoflerne imens du begynder at lave retten.*Husk IKKE at putte salt i vandet.
Varm en sjat olie på en pande, og brun kødet af ved godt høj varme, – krydr med salt og peber.Læg kødet til side på en tallerken.
Skru ned til middel varme, og steg baconen til de er let gyldne.
Tilsæt løg og hvidløg og steg med et par minutter, og tilsæt derefter svampene, og steg dem med i 4-5 minutter. Skru evt. en smule op for varmen så ikke svampene koger.
Hæld kødet tilbage på panden, skru godt op for blusset og hæld cognacen over. Lad den bruse godt op inden du sætter ild til den, og lad retten flambere til alkoholen er fordampet. Ryst gerne panden ad et par omgange.*Pas altid på når du står med åben ild i køkkenet. - Ønkser du ikke at flambere, kan du blot lade cognacen koge godt ind ved god høj varme.
Skru blusset ned til middel varme og hæld bouillon og fløde over, – lad retten simre i ca. 10 minutter.*Gør imens kartoffelmosen klar.
Hæld vandet fra kartoflerne, husk at gemme lidt til at justere konsistensen med.
Mos kartoflerne med et piskeris, og tilsæt derefter smør og creme fraiche.
Pisk mosen godt igennem. Jeg gør det blot med piskeriset, – men du kan også bruge en kartoffelmoser eller lignende.
Pisk en smule kogevand sammen med kartoffelmosen til du opnår den ønskede konsistens, og smag derefter til med salt.
Når kartoffelmosen er klar smager du saucen til med salt og peber.Juster evt. konsistensen med en smule maizena blandet med koldt vand, - og farven med kulør hvis den ønskes mørkere.
Server retten toppet med snittede forårsløg og finthakket persille.