Kartoffelsalat med varmrøget laks og friske grøntsager
Opskrift på nem og lækker måltidssalat med varmrøget laks og friske grøntsager.
Ret Frokost
Køkken Dansk
Samlet tid 30 minutterminutter
Servings 4personer
Ingredienser
600gsmå nye danske kartofler
450gvarmrøget laks
1bdtfriske grønne asparges
1bdtradiser
1lille romainesalat
1 1/2dlfriske ærter
1rødløg
1håndfuldblandede friske urter (persille, kørvel, dild eller lignende)
3spskkapers - gerne med top
1håndfuldærteskud
Vinaigrette
1/2dlgod olivenolie
1citron, saften heraf
3tskgrov sennep - eller wholegrain sennep
1 1/2tskhonning
2tskdild akvavit *del af samarbejde - kan undlades
Salt og peber
Sådan gør du
Rens kartoflerne fri for urenheder. *Jeg foretrækker at lade skrællen blive på, – og pille dem efter kogning. Du kan også spiser dem med skræl på, eller skrælle dem inden kogning, – det er op til dig.
Bring kartoflerne i kog i en gryde med rigeligt godt saltet kold vand evt. tilsat peberkorn og løvstikke, persille eller lignende, – og lad dem koge ved middelvarme i ca. 5 min. under låg.Sluk for blusset, og lad kartoflerne trække færdigt i vandet, under låg, i ca 15 min. *Ved at tilberede dine kartofler på denne måde får du en lækker fast kartoffel der ikke koger ud. Tiden kommer naturligvis an på størrelsen af kartoflerne, – så mærke efter med en kødnål når de har trukket i 10 min. Skulle de stadig være meget hårde kan du blot tænde blusset et par minutter igen, – man lærer hurtigt at vurdere kogetiden når man har gjort det nogle gange. Mangler de kun en smule tilberedning lader du dem trække videre i vandet under låg.*Skyl evt. kartoflerne i kold vand efter tilberedning, - på den måde køler de hurtigere af, og kan dermed vendes med resten af ingredienserne.
Rens og snit i mellemtiden grøntsagerne. *Overhæld de grønne asparges med kogende vand og en smule salt, lad dem trække i 3 minutter, og skyl dem derefter i rigeligt koldt vand. Du kan også lægge dem i isvand, så bliver de endnu sprødere, og beholder den smukke grønne farve. Skær dem derefter ud i mundrette bidder.*Riv eller skær romainesalaten i store stykker, bælg ærterne, hak urterne fint, snit løget i halve ringe og skær radiserne ud i tynde skiver.*Radiserne kan også skæres ultra tyndt på mandolinjern, og derefter lægges i isvand. På den måde bliver de virkelig sprøde, og får et fint svej.
Bland ingredienserne til vinaigretten. Hæld det hele i et glas, - gerne med låg, krydr med salt og peber og ryst vinaigretten sammen. Smag til om du ønsker mere syre, salt eller peber.
Hæld alle grøntsagerne i en stor skål, og overhæld dem med marinaden. Vend det hele godt sammen.
Anret kartoffelsalaten i 4 serveringsskåle, bræk laksen i store stykker og fordel dem i salaterne.
Top med friske ærteskud, krydr med friskkværnet peber og server.*Riv evt. også en smule citronskal ud over salaten, det giver en skøn aroma og vidunderlig smag til kartoffelsalaten.