Denne portion er hovedretsstørrelse. Den kan anrettes i små skåle som her, - der vil man få ca. 12 små skåle, - eller man kan vælge at servere i større skåle, lave brødene for sig og lægge dem oven i suppen inden servering. I denne opskrift gennemgår jeg hvordan den tilberedes i små skåle der kommer en tur i ovnen for at gratinere osten.
Samlet tid 1 timetime30 minutterminutter
Servings 4Personer
Author Dianna
Ingredienser
1,2kg
hvide løg, skåret i strimler
2fed
hvidløg, revet
2dl
hvidvin
1 1/2l
okseboullion
2tsk
hvidvinseddike
2
laurbærblade
4
stilke timian
100g
smør
1flute - skåret i skiver på ca. 1/2 cm i tykkelsen
300g
gruyère, groftrevet
Salt og peber
Blød timian til topping
Sådan gør du
Smelt smørret i en stor gryde ved middel varme og tilsæt løgene. Lad løgene stå til de er gyldne brune og godt karameliserede, - det tager ca. 30-45 min. Rør jævnligt undervejs så ikke de brænder på, og skru evt. lidt ned for blusset hvis de gør.
Tænd ovnen på 200 grader, fordel brødskiverne på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag brødskiverne til de er helt sprøde. Stil dem til side og skru nu ovnen op på 230 grader, almindelig ovn.
Når løgene er godt brunede og karameliserede tilsættes hvidløg som steges med et minuts tid.
Hæld hvidvin over og lad den koge ind i et par minutter.
Hæld boullion over, tilsæt timian og laurbærblade, og lad suppe små simre i ca. 20 min.
Tilsæt hvidvinseddike og smag til med salt og peber.
Hæld suppen i de små skåle så den er ca. 1 cm fra kanten. Læg brødskiver på toppen af hver suppe, knæk evt. stykkerne så hele fladen er dækket af brød, og fyld derefter et godt lag revet ost ovenpå, - den kan godt klare en god hundfuld på hver.
Stil skålene på en bageplade og bag dem i ca. 5-8 min. til osten er smeltet helt ned i brødet, og har fået en gylden overflade.