Opskrift på rosastegt culottesteg, pommes fondant, grønt og rødvinssauce.
Ret Hovedret
Køkken Dansk
Nøgleord Culotte, Nytårsmad, Nytårsmenu
Samlet tid 1 timetime30 minutterminutter
Servings 6personer
Calories 718kcal
Ingredienser
Culottesteg
1culottesteg på ca. 1,5 kg
2fedhvidløg, knuste
Frisk timian
Smør til stegning
Salt og friskkværnet peber
Pommes fondant
6store bagekartofler
150gsmør
2kvisterosmarin
2kvistetimian
2fedhvidløg, knuste
3dlgrøntsagsbouillon
Olie
Salt og friskkværnet peber
Rødvinssauce
1skalotteløg, finthakket
50gsmør
3dlrødvin
3dlkyllingebouillon
Salt og friskkværnet peber
Maizena majsstivelse + vand
Derudover
400gblandede svampe, skåret i skiver
250gbroccolini, skåret i mindre buketter
40gsmør
Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Forberedelse
Du kan med fordel lave glacen dagen før, og blot varme den op ved servering.
Tag stegen ud af køleskabet i god tid, gerne en halv time inden den skal tilberedes.
Skær kartoflerne ud i lige store firkanter eller rektangler. Er bage kartoflerne meget store, kan du vælge at skære hver af dem ud i 2 stykker.Husk at lægge dem i vand, så ikke de bliver misfarvede, og dup dem tørre inden de skal steges.
Rengør og skær grøntsagerne ud.
Culottesteg
Smelt smørret på en pande med en smule olie, tilsæt hvidløg og timian og lad det små simre i smørret imens stegen pudses.
Puds undersiden af stegen, og rids fedtlaget på toppen. Krydr med rigeligt salt og friskkværnet peber.
Skru op for panden, så smørret bruser, og steg først fedtsiden af til den er flot brunet, og vend derefter stegen, og steg den gylden på den anden side.
Du kan vælge at lægge stegen i et ovnfast fad, eller du kan lade den blive på panden og sætte denne i ovnen - det er op til dig.
Læg stegen i et ovnfast fad, eller lad den blive i panden. Stik et stegetermometer i stegen, fra siden eller toppen, og ind midt i stegen, og sæt den i en forvarmet ovn ved 160, varmluft ovn. Tilbered stegen til den når en kernetemperatur på 52 grader - ca. 35 minutter, og lad den derefter hvile i 15-20 minutter. Ønskes stegen mere tilberedt giver du den blot til den rammer 55-56 grader – men pas på ikke at overtilberede, den skal være rød/rosa.
Kartoflerne
Smelt smørret på en pande med en smule olie, tilsæt urter og hvidløg og lad det bruse godt op. Brun kartoflerne af på alle sider til de har en gylden overflade - krydr med salt og friskkværnet peber.
Læg kartoflerne i et ovnfast fad, hæld pandens indhold ved sammen med bouillonen, og bag dem i ovnen, sammen med culotten i ca. 30 min. ved 160 grader, varmluft ovn.Du kan også lade dem blive i panden, og hælde bouillon ved her - gør det der er nemmest for dig.
Tilbehør
Imens stegen trækker på køkkenbordet, og kartoflerne bages færdigt i ovnen - tilberedes tilbehøret.
Smelt smørret på en pande og steg svampene til de er gyldne. Skub dem til side, og steg hurtigt de små buketter af broccolini af på samme pande - de skal ikke have meget mere end 3-4 minutter.Krydr med salt og friskkværnet peber.
Rødvinssauce
Smelt smørret i en gryde og steg løgene klare heri – krydr med rigeligt friskkværnet peber.
Hæld rødvinen over og lad den reducere til det halve ved god høj varme. Tilsæt bouillonen og lad den igen koge ind til det halve, og sigt den derefter igennem en finmasket sigte.
Sæt saucen tilbage på blusset ved middel varme, og jævn den med en smule maizena rørt med lidt koldt vand. Tilsæt kun lidt ad gangen – saucen skal være glacet – ikke tyk.Lad de den derefter stå ved svag varme til den skal serveres, og smag evt. til med mere salt, peber eller lidt sukker hvis du synes den mangler sødme.
Servering
Skær kødet i skiver, og læg 2 stykker på hver tallerken sammen med en kartoffel og lidt grøntsager. Hæld en smule rødvinssauce ved, krydr med friskkværnet peber og server straks.
Server evt. resten af kødet, kartofler, ekstra grøntsager og saucen på et fad/skål ved siden af - eller fyld op til dem der måtte ønske mere.