Hæld æbletern, vand, sukker og vaniljekorn i en gryde, og kog æblerne ved middel varme til de er møre – ca. 10-12 minutter. Rør undervejs.Kog evt. den tomme vaniljestang med, den giver masser af smag til kompotten – men kan godt gøre den en smule mørkere.
Sluk for blusset og tilsæt citronsaft, og mos æblerne med et piskeris, eller giv dem hurtigt med en stavblender. Æblekompotten skal gerne have struktur - men du kan naturligvis også blende den helt glat.
Sæt den på køl og lad den køle helt af - og juster evt. konsistensen med mere vand efter afkøling.
Kiksebund
Smelt smørret i en gryde, og fjern den fra blusset.
Blend eller knus kiksene til en fin eller mellemfin kiksemel, og rør det sammen med smørret.
Fordel kiksemassen i 6 sereveringsglas. Du skal ikke mase kiksene som ved en klassisk cheesecake, – de skal bare ligge i et fint lag.
Cheesecake uden husblas
Hæld flødeost, fløde, flormelis, vaniljesukker og citronsaft i en skål, og pisk det til cremen tykner. Pas på ikke at piske for meget – cremen skal være blød og lækker.
Hæld ostecremen på en sprøjtepose, så er den nemmere at styre, og fordel ostecremen i glassene.
Læg en god spiseskefuld æblekompot på toppen, og pynt evt. med frisk æble i skiver, krystalliseret hvid chokolade, frisk timian eller lignende.