Opskrift på brandade - En fransk klassiker med saltet torsk
Ret Appetizer, Forret, Frokost
Køkken Fransk
Nøgleord Opskrift med saltfisk
Samlet tid 1 dayday2 timertimer
Servings 6personer
Ingredienser
Fisken
400gsaltfisk
2 1/2dlpiskefløde (eller sødmælk)*
2skalotteløg, pillet og skåret i både
5fedhvidløg, pillet
2laurbærblade
4kvistetimian
8peberkorn
Derudover
550gbagekartofler, skrællet og skåret i tern
2dlfløde - som torsken er tilberedt i
1citron, saft og fintrevet skal
1/2dlolivenolie
Friskkværnet peber
25gparmesan - fintrevet
Til servering
Finthakket persille
Ristet brød
Sådan gør du
Dag 1:
Skyl fisken grundigt, så du fjerner så meget salt som muligt.
Læg fisken i en skål med koldt vand, og lad den udvande på køl, i minimum 24 timer - skift vandet 3-4 gange.
Dag 2:
Fisken og forberedelse af brandade
Kog kartoflerne i en gryde med usaltet vand til de er helt møre - og hæld vandet fra.Imens kartoflerne koger, går du videre til næste punkt.
Tag fisken op af vandet, og skyl den under rindende vand et øjeblik. Gnid eventuelle saltrester væk med hænderne.
Læg fisken i bunden af en lille gryde sammen med skalotteløg, hvidløg, timian, peberkorn og laurbærblade, og hæld fløden over.*Du kan godt bruge sødmælk, men du tager altså din brandade til next level ved at bruge fløde :)
Bring gryden i kog, og lad det derefter små simre i 10-12 minutter - eller til fisken er mør.
Tag fisken op og læg den på en tallerken og lad den køle let af, inden fisken findeles med fingrene. Ved at bruge fingrene sikrer du også at få fjernet eventuelle ben og skind.
Si samtidig fløden fri for alt tilbehøret og mål 2 deciliter op. Tag hvidløgene fra, de skal med i retten - kasser de resterende ingredienser.
Mos torsken med et piskeris eller en kartoffelmoser, og tilsæt løbende lidt af fløde blandingen - så er det nemmere at mose. Fortsæt til torsken helt findelt.
Tilsæt kartofler og hvidløg, og mos det sammen med fisken - tilsæt samtidig det sidste af fløde blandingen, og pisk det ind i mosen med et piskeris.Du kan også blende det, hvis du ønsker den helt pureret - personligt foretrækker jeg, at den har lidt konsistens.
Smag mosen til med fintrevet citronskal, friskpresset citronsaft og friskkværnet peber - salt burde absolut ikke være nødvendigt.
Pisk til sidst olien i ad et par omgange. Sørg for at piske den godt ind i mosen.
Hæld mosen i et smurt ovnfast fad, og top med fintrevet parmesan.
Gratiner retten i en forvarmet ovn ved 215 grader, almindelig varme , i ca. 20-25 minutter - eller til den er gylden på toppen.
Lad retten hvile i 10 minutter, inden den toppes med finthakket persille, og serveres med ristet brød.