Opskrift på cheesecake med appelsin, vanile og kanel.
Ret Dessert
Køkken Dansk
Nøgleord Cheesecake, Efterårs dessert
Samlet tid 6 timertimer
Servings 8personer
Ingredienser
Kiksebund
220gbastogne kiks
60ghasselnødder eller mandler (kan undlades)
100gsmør
Ostecreme
200gflødeost
150ggræsk yoghurt 10% - eller creme fraiche 18%
2 1/2dlpiskefløde
100gflormelis
1vaniljestang, kornene heraf
1 1/2dlfriskpresset appelsinsaft
1 1/2appelsin, fintrevet skal heraf
5 1/2bladehusblas
Pynt
Knuste bastognekiks
Chokolade kugler - disse er fra Special Moments
Guldstøv
Evt. tørrede orange blomster
Derudover
Kagering eller springform på ca. 18-20 cm
Kageplast
Sådan gør du
Kiksebund
Smelt smørret i en gryde.
Blend bastogne kiks og mandler til en fin mel, og bland dem godt sammen med smørret.
Beklæd en springform med bagepapir i bunden, og sæt herefter kageplast på indersiden af ringen. Bruger du en kagering, stilles denne på et spækbræt med et stykke bagepapir under, og indersiden af ringen beklædes med kageplast.
Hæld kiksemassen heri, og mas den godt ud så hele bunden er dækket. Stil på køl og lad den hvile.*Du kan mase den med en ske eller bagsiden af et glas.
Ostecreme - Appelsin cheesecake
Udblød husblassen i en stor skål med koldt vand i ca 15 min.
Pisk fløden til en blød flødeskum, – den må endelig ikke blive overpisket.
Rør flødeost og græsk yoghurt sammen i en anden skål til den er fri for klumper, og rør derefter appelsinsaften i.
Drys flormelis i, gerne igennem en sigte så der ingen klumper er i, – og rør det godt sammen til ostecremen er fri for klumper.Gem 1 spiseskefuld flormelis, og mas vaniljekornene sammen med den. På den måde skiller du kornene ad, så du sikrer de bliver bedre fordelt, - rør dem sammen med ostecremen.
Smelt den udblødte husblas i en lille kasserolle ved helt lavt blus, – det tager ikke mange sekunder, så hold øje. Undlad at vride husblassen for meget inden smeltning, – den lille mængde vand der hænger ved, gør det nemmere at styre smeltningen. Ellers tilsæt evt. 1 spsk vand.Fjern gryden fra blusset så snart husblassen er smeltet.
Vend et par store skefulde ostecreme i gryden med den smeltede husblas, og rør til det er fri for klumper og massen er afkølet. Mærk med en lillefinger om den er kold nok til at vende i ostecremen, ellers giv den en skefuld mere.*Ved at køle husblassen af på denne måde sikrer du at den ikke klumper når den vendes sammen med resten af ostecremen.
Vend husblassen i ostecremen, og rør det godt sammen.
Vend derefter flødeskummen i ostecremen af et par omgange, - gør det forsigtigt så du beholder så meget luft i ostecremen som muligt.
Hæld ostecremen over kiksebunden, og fordel den evt. cremen med en ske hvis der er behov for det. Bank den forsigtigt ned i bordet, for at slå evt. luftbobler ud af cremen, og fylde hele formen ud.
Sæt kagen tilbage i køleskabet, og lad den sætte sig i min. 3 timer, – eller gerne natten over.
Appelsin cheesecake med vanilje og bastogne bund
Befri kagen fra kagering og kageplast, - gør det foersigtigt så kanterne forbliver pæne.
Inden servering toppes kagen med knuste bastogne kiks, chokolade kugler, tørrede orange blomster og/eller guldstøv.