Opskrift på nemme, saftige og bløde havregrynsboller med squash.De her havregrynsboller holder sig friske og lækre i 4-5 dage, hvis de opbevares i en tæt lukket pose ved stuetemperatur.
Ret Brød
Køkken Dansk
Nøgleord Boller, Brød, Madpakke, Morgenbrød, Nem mad, sandwich, Sundt, Weekend
Samlet tid 2 timertimer30 minutterminutter
Servings 12personer
Ingredienser
25ggær
3dllunken vand eller danskvand
475ghvedemel - måske en smule mere
200ghavregryn
250gsquash, fintrevet (jeg undlader midten af squashen)
50gsmør, stuetemperatur
1æg
1spsksukker eller honning
1 1/2tsksalt
Mælk eller sammenpisket æg til pensling
Havregryn til toppen
Evt. lidt olie til hænderne
Sådan gør du
Opløs gæren i vandet, og tilsæt derefter æg, squash, havregryn og sukker/honning.*River du kernerne med i squashen, vil jeg anbefale at klemme en smule væde ud af den.
Bland hvedemel og salt og tilsæt det lidt ad gangen. Rør dejen, meget gerne på maskine, – til alt melet er æltet godt ind i dejen.
Tilsæt smørret i mindre tern, og rør dejen ved god høj hastighed til den slipper skålen.*Synes du dejen virker meget fugtig, kan du tilsætte en smule mere mel (1-2 spsk), - det kan have noget at gøre med squashen. MEN dejen skal gerne være til den fugtige side, - på den måde får du nogle bløde og saftige boller der holder sig friske meget længere.
Smør hænderne med lidt olivenolie, og tag dejen op og form den til en kugle. Smør ligeledes hæveskålen med lidt olie og læg dejen tilbage heri.*Olien gør at dejen er meget nemmere at arbejde med.Drys lidt mel på toppen, beklæd skålen med film og et klæde, og lad den hæve et lunt sted i ca. 1 1/2 time.
Del dejen i 18 lige store stykker, ca. 75 g/stk, og form dem til boller. Spænd gerne dejen lidt op ved at folde bunden ind over hinanden, og tril derefter bollerne runde.Hvis dejen klistrer, kan du smøre hænderne med lidt olie, – prøv så vidt muligt ikke at bruge mere mel.*Du kan også vælge blot at tage dejen op med en ske og sætte dem på bagepapiret, - de behøver ikke blive trillet til boller. Husk at bruge en våd ske, så dejen slipper.
Lad bollerne efterhæve på en bageplade beklædt med bagepapir, læg et klæde over og lad dem stå i ca. 30 minutter.
Pensl bollerne med mælk eller sammenpisket æg og drys med havregryn på toppen.
Bag bollerne i midten af en forvarmet ovn, ved 225 grader, almindelig ovn, – i ca. 10-12 minutter.Hvis du har dampprogram i din ovn kan det med fordel bruges, og ellers kan du sætte en skål med vand i bunden af ovnen.*Jeg bager dem ad 2 omgange da jeg foretrækker at bruge almindelig ovn, – du kan også sætte bollerne helt tæt, så de "vokser sammen", eller bage dem på varmluft ved ca. 210 grader.
Lad bollerne køle af inden de pakkes i tæt lukkede poser.