Opskrift på cottage pie - Shepherds Pie med oksekød.
Ret Hovedret
Køkken Engelsk
Samlet tid 1 timetime30 minutterminutter
Servings 6Personer
Author Dianna
Ingredienser
Krydret oksekød
800g
hakket oksekød
2store gulerødder, skrællede og skåret i små tern
2
løg, finthakkede
4fedhvidløg, finthakket
100g
ærter, fra frost
2,5dl
rødvin, gerne en tør rødvin
4dlokseboullion, - kommer an på hvor længe man lader saucen koge ind
2spsk
tomat koncentrat
3spskworcestershire sauce
2spsk
hvedemel
1tsk
tørret timian
1tsk
tørret rosmarin
Salt og peber
Olie
Kartoffelmos
1,5kg
bagekartofler, skrællede og skåret i store tern
50g
smør
5spskcreme fraiche 18%
Salt
Evt. kogevand fra kartoflerne
Sådan gør du
Krydret oksekød
Varm olien i en gryde og steg løg, gulerødder og hvidløg, til løgene er klare.
Tilsæt oksekødet og brune det godt af ved middel varme, - krydr med salt og peber.
Tilsæt hvedemel, timian, rosmarin, worcestershire sauce og tomatkoncentrat, og varm det igennem i et par minutter, - rør grundigt.
Hæld rødvinen over, og lad den koge ind i ca. 5 minutter, og tilsæt derefter boullionen. Lad saucen koge godt ind i ca. 30 minutter.Saucen skal være tæt og blød i konsistensen, - ikke flydende.
Smag til sidst til med salt og peber, og hæld ærterne i saucen.
Kartoffelmos
Skyl kartoflerne gryndigt til vandet er klart, - på den måde får du så meget stivelse ud af kartoflerne som muligt. Kog derefter kartoflerne i rigeligt usaltet vand til de er møre, - ca. 15-20 min.
Hæld vandet fra kartoflerne, - gem en smule, så du har til evt. at justere konsistensen.
Mos kartoflerne med et piskeris eller en kartoffelmoser, og tilsæt derefter smør og creme fraiche. Pisk det ind i mosen, - smag til med salt.Juster evt. konsistensen med en smule kogevand fra kartoflerne.
Cottage pie
Smør den øverste kant af et ovnfast fad med lidt smør, - så kartoffelmosen ikke hænger i. Du kan med fordel bruge panden du har lavet kødsaucen i.
Hæld først kødfyldet i fadet, og mas det godt ud så det ligger helt jævnt.
Fordel kartoffelmosen i et jævnt lag oven på kødfyldet, og glat det godt ud med en grydeske, - det skal gå helt ud til kanterne.
Rids til sidst toppen let med en gaffel, så der dannes små bølger.
Bag retten i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 30-40 min. Hvis mosen mangler farve skrues der op til 230 grader de sidste 8-10 minutter.
Lad retten hvile og sætte sig i 10-15 min. inden den serveres.