Vask kartoflerne rene for evt. jordrester og hæld dem i en gryde med kold vand tilsat salt.
Bring kartoflerne i kog og skru derefter ned til middel varme så de ikke bulder koger, - og lad dem koge under låg i 5 min.
Sluk for varmen og lad dem nu trække færdigt i kogevandet i ca. 12-15 min, alt efter størrelse, stik en kødnål i undervejs så de ikke bliver over tilberedt, og tag evt. en op og skær over, og tjek at de er gennemkogte men stadig faste og med bid.
Hæld vandet fra og lad dem køle let af inden de pilles.
Pil kartoflerne og fordel dem i f.eks. et ovnfast fad og stil dem på køl så de bliver kolde og tørre inden de skal brunes.Tag du ud af køleskabet ca. 20 minutter før de skal brunes, så de får lidt temperatur.
Fordel sukker på en pande og lad det smelte ved middel varme (5-6 ud af 9 på mit komfur), - lad det smelte uden at røre i det. Smelter det ujævnt kan du lige vippe panden lidt rundt så sukkeres fordeles bedre.
Tilsæt smørret og evt. 1 spsk vand, og lad det bruse op. Sving panden rundt så massen samler sig og stil den tilbage på blusset, stadig ved middel varme. Når smør og sukker har samlet sig til en karamelmasse tilsættes kartoflerne.
Lad kartoflerne brune i ca. 15 min og vend dem et par gange undervejs, kun ved at vippe med panden. Undgå så vidt muligt at bruge paletter mv. Tilsæt en sidste spsk vand hvis kartoflerne er ved at blive tørre, ellers undlades dette.