Go Back
+ servings
Klassisk julemiddag - Opskrift på flæskesteg og sauce

Klassisk julemiddag

Opskrift på en klassisk lækker julemiddag
Ingen bedømmelser
Udskriv Pin
Køkken: Gourministeriet
Samlet tid: 2 timer 30 minutter
Antal: 4 Personer
Forfatter: Dianna

Ingredienser

Flæskesteg

  • 1 1/2 kg

    svinekam med ridset svær

  • 2 spsk

    groft salt

  • 8 laurbærblade
  • 4 dl

    vand

Rødkål

  • 500 g

    rødkål, fintsnittet

  • 1 1/2 dl

    ribssaft, koncentreret

  • 1/2 dl

    klar eddike

  • 50 g

    smør

  • 1 spsk

    sukker

  • 1 tsk

    salt

  • 1 knsp

    nelliker, stødt - smag til undervejs om den skal have lidt mere

Brunede kartofler

  • 1 kg

    små kartofler

  • Salt

  • 85 g

    sukker

  • 85 g

    smør

  • 2 spsk

    vand

Sauce

  • 25 g

    smør

  • 1 1/2 spsk

    hvedemel

  • 5 dl Stegesky fra flæskestegen, ca. 5 dl - spæd op med vand hvis der ikke er nok
  • 2 tsk

    ribsgele

  • Salt og peber

  • Kulør

  • Evt. lidt piskefløde

Frisk kålsalat med appelsin og valnødder

  • 1/2

    rødt spidskål, fintsnittet - rødkål kan også bruges, det er dog mere groft og bittert i smagen

  • 2 spsk

    olivenolie

  • 1 spsk

    eddike, - gerne en med lidt smag

  • 1 tsk

    honning

  • 1/2

    appelsin, saften heraf

  • Salt og peber

  • 1

    appelsin, - fileter heraf

  • 15 valnødder
  • Lidt friskhakket persille

Derudover

  • 1 kg

    mellemstore kartofler, skrællede

Sådan gør du

Flæskesteg

  • Gnid sværen på svinekammen med salt og sørg for at der kommer godt ned mellem sværene også, og stik herefter laurbærbladene ned mellem sværene.
  • Læg flæskestegen på en rist, og læg evt. lidt sammenkrøllet folie under for at få steget til at ligge så lige som muligt, - sværen skal gerne ligge i samme højde.
  • Sæt flæskestegen i ovnen og stil et folie fad eller ovnfast fad på en bageplade under steget og hæld vandet heri.
  • Stik et stegetermometer i stegen og tænd nu ovnen på 200 grader og lad stegen stå til den når en kerne temperatur på ca. 50 grader. Hvis sværen ikke er sprød skrues temperaturen op til 230 grader, - er sværen sprød fortsættes stegningen ved 200 grader.
  • Tag stegen ud når sværen er sprød og kerne temperaturen er godt 65 grader, og lad den trække færdigt på et spækbræt, - ca. 15-20 min inden den skæres ud.

Rødkål

  • Smelt smørret i en gryde og svits kålen ved medium varme til den falder sammen, - rør undervejs.
  • Hæld ribssaft, eddike, sukker, salt og nelliker ved og lad rødkålen simre under låg et par timer, - rør undervejs.
  • Smag kålen til og server den lun.

Brunede kartofler

  • Vask kartoflerne rene for evt. jordrester og hæld dem i en gryde med kold vand tilsat salt.
  • Bring kartoflerne i kog og skru derefter ned til middel varme så de ikke bulder koger, - og lad dem koge under låg i 5 min.
  • Sluk for varmen og lad dem nu trække færdigt i kogevandet i ca. 12-15 min, alt efter størrelse, stik en kødnål i undervejs så de ikke bliver over tilberedt, og tag evt. en op og skær over, og tjek at de er gennemkogte men stadig faste og med bid.
  • Hæld vandet fra og lad dem køle let af inden de pilles.
  • Pil kartoflerne og fordel dem i f.eks. et ovnfast fad og stil dem på køl så de bliver helt kolde og tørre inden de skal brunes.
  • Smelt sukker på en pande ved middel varme, - lad det smelte uden at røre for meget i det.
  • Tilsæt 1 spsk vand og derefter smørret og skru op til kraftig varme. Når smør og sukker har samlet sig til en karamelmasse tilsættes kartoflerne og der skrues igen ned til middel varme.
  • Lad kartoflerne brune i ca. 15 min og vend dem et par gange undervejs. Tilsæt en sidste spsk vand hvis kartoflerne er ved at blive tørre, ellers undlad.

Sauce

  • Smelt smørret og rør melet ud heri.
  • Tilsæt stegeskyen lidt ad gangen og pisk saucen grundigt.
  • Lad saucen koge godt igennem i ca. 5 min. og lad den derefter stå ved middel varme i ca. 10 min. under omrøring. Hvis saucen bliver for tyk tilsættes yderligere vand, stegesky eller en smule piskefløde.
  • Smag saucen til med salt og peber og giv den farve med lidt kulør.

Frisk rødkålssalat med appelsin og valnødder

  • Bland marinaden og vend kålen heri ca. 10 min inden servering.
  • Vend appelsinfileterne i og pynt med valnødder og lidt friskhakket persille lige inden servering.

Kartofler

  • Kog kartoflerne i rigelig saltet vand og lad dem koge i ca. 7 min. under låg.
  • Sluk kartoflerne og lad dem trække færdigt i vandet i ca. 15-20 min., alt efter størrelse.