Go Back
Surdej - Opskrift på tynd grundsurdej - Biga

Biga - En tynd surdej

Opskrift på tynd grundsurdej kaldet Biga.
Ingen bedømmelser
Udskriv Pin
Samlet tid: 5 minutter
Forfatter: Dianna

Ingredienser

Opstart

  • 3 dl

    vand

  • 1 dl

    hvedemel

  • 1 dl

    grahamsmel

  • 1 dl

    rugmel

Opfriskning/fodring

  • 1 dl

    af den eksisterende surdej

  • 2 dl

    vand

  • 1 dl

    grahamsmel

  • 1 dl

    hvedemel

Sådan gør du

Opstart

  • Pisk alle ingredienserne godt sammen, - sør for at der ikke er nogle klumper i dejen.
  • Hæld surdejen i en beholder, f.eks. et sylteglas, og lad surdejen stå på køkkenbordet med låget på klem. Lad den stå på køkkenbordet i godt 4 dage, rør i den et par gange dagligt.
  • Duft og smag evt. på surdejen efter 4 dage, hvis den endnu ikke er sur skal den stå en dag eller 2 mere. Når surdejen er tilpas sur skal den opfriskes/fodres.

Opfriskning/fodring

  • Bland ingredienserne som de står i ingredienslisten, - 1 dl gammel surdej, 2 dl vand, 1 dl hvedemel og 1 dl grahamsmel. Pisk det hele godt sammen og fyld det på et nyt glas, og lad det igen stå på køkkenbordet med låget på klem.

Pleje og brug af surdej

  • Din surdej skal gerne opfriskes hver 4-5 dag, - men røres dagligt. Duft til den, dufter den meget surt allerede efter 3 dage opfrisker du den blot der, - det er med at prøve sig lidt frem.
  • Surdejen vil naturligt dele sig, det er helt fint, - sørg blot for at røre i den 1-2 dage dagligt.
  • Surdejen er bedst 8-24 timer efter opfriskning, - så foder den gerne dagen før den skal bruges.
  • Du kan sagtens bage med en surdej der ikke er blevet fordret i 2-3 dage, den vil blot være mere skarp og syrlig i smag og aroma.
  • Surdejen kan sagtens holder sig i en periode på 1-2 uger på køl uden at blive fodret. Skal du ud art rejse fordrer du surdejen, hælder den i en lufttæt beholder og sætter den på køl. Frisk den op når du kommer hjem, stil den på køkkenbordet i 3-4 dage og frisk den så op igen, - så er den klar til brug.
  • Når surdejen opfriskes vil jeg altid anbefale at hælde den i en ny beholder, på den måde undgår du at der gror mug på surdejsresterne på kanterne af beholderen.

Noter

Skal du bruge mere surdej en uge dobler du bare mængden af opfriskning.