Lækre koldhævede skagenslapper.
Denne opskrift giver 10 stk.
Ret Brød
Køkken Dansk, Gourministeriet
Samlet tid 12 timertimer
Author Dianna
Ingredienser
12g
gær
4dl
koldt vand
525g
hvedemel
10g
salt
Solsikkekerner
Blå birkes
Sesam
Evt. lidt olie
Sådan gør du
Opløs gæren i vandet.
Rør melet i lidt ad gangen sammen med saltet, og rør dejen på maskine til den slipper kanterne og samler sig, - ca. 8-10 min.*Hænger dejen lidt i, i bunden, er de helt fint, - den skal blot slippe kanterne.
Stil dejen på køkkenbordet i en halv times tid i en lufttæt beholder, inden den ryger på køl natten over. Giv gerne beholderen en smule olie så dejen nemmere slipper.*Gæren aktiveres bedre ved lige at lade den stå på køkkenbordet inden den komemr på køl, - men du kan også springe dette trin over hvis det passer bedst tidsmæssigt.
Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt varme imens ovnen varmer op.*Brug gerne bagestål når du bager disse boller, - det giver et virkelig lækkert resultat - bageståelt skal varmed med op i ovnen. Alternativt kan du lade bagepladen varme med op i ovnen.
Hæld dejen ud på køkkenbordet, gerne drysset med lidt mel, og spænd den let op ved hjælp af en dej skraber.
Hak dejen ud i 10 stykker og læg dem på et tæt lag solsikkekerner inden de lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og toppes med lys sesam og blå birkes.*Bager du på bagestål lægges bollerne på et stykke bagepapir, der derefter sættes i ovnen.*Du kan lade bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det - dette er dog ikke et must.
Bag dem ved 230 grader, almindelig ovn, i ca. 18 min. til de er blevet flotte gyldne og har en kerne temperatur på 98 grader.*Har du dampprogram kan du med fordel bruge det, - bag dem stadig ved 230 grader. Alternativt kan du sætte en lille skål i bunden af ovnen med lidt vand i - det giver samme effekt.
Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres.Opbevar dem derefter i en tætlukket pose, - eller frys dem der måtte være tilbage.Bollerne kan let opvarmes over weekenden. Giv dem 5-8 minutter ved 200 grader, evt. sprøjtet med en smule vand på toppen, - så er de som nybagte igen.