Rør dejen sammen direkte i skålen den skal hæves i, så sørg for, at den er stor nok så dejen kan hæve. Jeg bruger en condibøtte på 3 liter.
Opløs gæren i vandet og tilsæt skyr og olie.
Tilsæt begge slags mel og salt, gerne ad et par omgange, og rør dejen godt sammen med en ske.Sørg for at melet er rørt godt ind i dejen – fugt evt. hånden med lidt vand, og hjælp dejen på vej, hvis der er behov for det.Synes du dejen virker for fast, kan du tilsætte op til 1/2 dl ekstra vand – tilsæt lidt af gangen. De forskellige meltyper suger forskelligt.
Læg låg på, og lad dejen hæve en halv times tid på køkkenbordet, inden den kommer på køl natten over.
Dag 2
Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt temperatur imens ovnen varmes op. Lad gerne dejen blive i bøtten.Jeg bruger bagestål til disse boller, det skal varmes med op i ovnen – alternativt kan du varme bagepladen med op i ovnen.
Dyp en spiseske i koldt vand, og tag klatter af dejen op, og læg dem på et stykke bagepapir. Du skal ende med 9-10 boller pr. portion.Du kan evt. lade bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det – dette er dog ikke et must.
Drys toppen af dejen med havregryn og birkes, og bag dem i en forvarmet ovn ved 230 grader, almindelig varme, i cirka. 18-20 minutter.
Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres, og opbevar dem derefter i en tætlukket pose.Bollerne kan også fryses.