Dejen røres sammen direkte i skålen den skal hæves i - jeg bruger en condibøtte på 3 liter.
Opløs gæren i vandet og tilsæt honning.
Bland mel og salt, og rør det i ad et par omgange. Tilsæt også tranebær og hasselnødder. Rør dejen godt sammen med en ske og sørg for at melet er rørt godt ind i dejen. Fugt evt. hånden med lidt vand, og hjælp dejen på vej, hvis der er behov for det.Synes du dejen virker for fast, kan du tilsætte op til 1/2 dl ekstra vand – tilsæt lidt af gangen. De forskellige meltyper suger forskelligt.
Læg låg på, og lad dejen hæve en halv times tid på køkkenbordet, inden den kommer på køl natten over.
Dag 2
Tag dejen ud af køleskabet og lad den få lidt temperatur imens ovnen varmes op. Lad dejen blive i bøtten.Jeg bruger bagestål til disse boller, det skal varmes med op i ovnen – alternativt kan du varme bagepladen med op i ovnen.
Dyp en spiseske i koldt vand, og tag klatter af dejen op, og læg dem på et stykke bagepapir. Du skal ende med 8-10 boller pr. portion.Du kan evt. lade bollerne efterhæve i 20 minutters tid, under et klæde, hvis tiden er til det – dette er dog ikke et must.
Drys toppen af dejen med f.eks. havregryn eller sesam, og bag dem i en forvarmet ovn ved 230 grader, almindelig varme, i cirka. 18-20 minutter.
Lad bollerne køle let af på en rist inde de serveres, og opbevar dem derefter i en tætlukket pose. Bollerne kan også fryses.