Hæld solbærsaften i en gryde og tilsæt sukker, appelsin skiver, kanelstænger, nelliker, kardemommekapsler, peberkorn, stjerneanis, vaniljekorn- og den tomme stang.
Tænd blusset på medium, og lad det simre i 20-30 minutter. Det skal ikke koge, bare simre til sukkeret er opløst, og krydderierne har afgivet en god aroma.
Skold et sylteglas eller lignende, og hæld portvin og rom heri.
Hæld derefter grydens indhold i, sammen med alt fyldet, sæt låg på og og stil på køl i 2 døgn.
Efter 2 døgn fjernes appelsinskiverne, og essensen er klar til at blive brugt. Dog kan den sagtens trække længere, så lad den endelig stå på køl, med krydderierne ved - de giver masser af dejlig smag.
Sigt krydderierne fra når essensen skal bruges. Jeg hælder den mængde jeg skal bruge igennem en finmasket sigte og lader krydderierne ligge i resten af ekstrakten på køl.Jeg blander 1 1/2 dl ekstrakt til 1 flaske rødvin - men prøv dig frem. Måske du vil have den mildere eller stærkere.