Bland mel og salt og rør det i lidt af gangen og ælt dejen, gerne på maskine til den slipper kanterne. Det tager alt fra 8-15 minutter – alt efter styrken på din røremaskine.Dejen skal være let flydende og klistret, men gerne slippe kanterne.
Smør hænderne med lidt olie, tag dejen op og form den til en kugle. Læg dejen tilbage i skålen, og lad den hæve, tildækket, et lunt sted i cirka en time.
Pensl muffinformene med olie. Del dejen i 12 lige store stykker og form hvert stykke til en lille bolle, og læg dem i de oliesmurte huller. Lad dem efterhæve tildækket under et fugtigt klæde i 30 til 45 minutter.Er dejen meget blød kan du blot bruge en ske og tage klatter af dejen op omlægge dem i muffinformen.
Hæld en god skefuld pesto over hvert brød og drys med mozzarella. Mas nu huller i dejen med fingrene, så dejen danner bobler og toppingen kommer let ned i overfladen.
Bag brødene i en forvarmet ovn ved 230 grader, almindelig varme, i cirka 18-20 minutter – eller til de er gyldne og gennembagt.
Så snart formen er taget ud af ovnen, samler du osten og pestoen omkring brødene med 2 gafler. Meget ost og pesto vil være smeltet sammen på toppen af formen, og det fordeler du blot mellem brødene. (Se evt. video over opskriften)
Lad dem køle let af i formene inden de fjernes.
Opbevar dem i en tætlukket pose , og lun dem evt. inden servering. Focaccia muffins kan også fryses.