Opskrift på en rigtig simre chili con carne, - så meget smag og ualmindelig lækker altså.Portionen rækker til 4-6 personer alt efter om den serveres alene eller med ris/brød/chips som tilbehør.
Ret Hovedret
Køkken Amerikansk, Dansk, Mexicansk
Samlet tid 4 timertimer
Servings 6personer
Ingredienser
800goksebov, skåret i tern
2løg, grofthakket
2peberfrugter, skåret i små tern
4fedhvidløg, revet eller presset
1rød chili, finthakket (uden kerner - smag selv til)
2dshakkede tomater
2dskidneybønner, skyllet og drænet for væde
10skiversyltede jalapenos, hakkede
3-4dloksebouillon
1dlgod stærk kaffe
3spsktomatkoncentrat
2spsk brun farin
25gmørk chokolade
1spskstødt spidskommen
1spskstødt koriander
1tskoregano
3/4tskrøget paprika
2kanelstænger (eller 1 tsk stødt, ca.)
Olie
Salt og peber
Evt. chiliflager hvis den ønskes stærkere
Sådan gør du
Varm lidt olie i en gryde og brun kødet godt af, - krydr med salt og peber.
Læg kødet til side og steg i samme gryde løg, peberfrugter, chili og hvidløg af et par minutter, tilsæt evt. mere olie hvis der er behov for det.
Læg kødet tilbage i gryden og tilsæt jalapenos, tomatkoncentrat, kaneltænger og krydderierne, og varm med et par minutter.
Tilsæt brun farin, kaffe, chokolade, hakkede tomater og 3 dl bouillon, og lad nu retten simre under låg i ca. 3 timer, gerne længere hvis tiden er til det. Herhjemme står komfuret på 2-3 ud af 9.Rør undervejs og hæld mere bouillon ved hvis der er behov for det.
Efter 3 timer tages låget af, og retten simrer videre i ca. 30 min. uden låg. Mas kødet mod kanten på gryden med en grydeske så det trevler, men lad også nogle klumper forblive hele. Saucen vil nu koge mere ind, så den sætter sig bedre om kødet.
Tilsæt derefter bønnerne og lad dem varme godt igennem, - stadig uden at koge, så smatter de ud.
Smag retten til med salt og peber, og juster evt. styrken med chiliflager.
Server med kogte ris, fladbrød, creme fraiche og/eller sprøde tortilla chips.