Opskrift på cremet og frisk cheesecake med brombær og brombærgelé.
Ret Dessert
Køkken Dansk
Samlet tid 6 timertimer
Servings 8personer
Ingredienser
Kiksebund
225ghavrekiks
70gmandler
125gsmør
Brombærsirup til ostecremen (ca. 2 dl)*
300gbrombær - jeg bruger fra frost
200gsukker
1vaniljestang, kornene heraf
1/2dlvand
2spskcitronsaft
Ostecreme
250gflødeost - ikke light
3dlpiskefløde
4 1/2bladehusblas
*Brombærsirup
Brombærgelé
300gbrombær - jeg bruger fra frost
1/2dlvand
100gsukker
2spskcitronsaft
4 1/2bladehusblas
Derudover
Kagering eller springform på ca. 18-20 cm
Kageplast
Friske bær
Evt. chokoladekugler eller andet pynt
Sådan gør du
Kiksebund
Smelt smørret i en gryde.
Blend kiksene til en fin mel, og blend mandler til de er finthakkede, - mandlerne må godt have lidt struktur.
Bland kiks og mandler sammen med smørret.
Beklæd en springform med bagepapir i bunden, og sæt herefter kageplast på indersiden af ringen. Bruges en kagering stilles denne på et spækbræt med et stykke bagepapir under, og indersiden af ringen beklædes med kageplast.
Hæld kiksemassen heri, og mas den godt ud så hele bunden er dækket. Stil på køl og lad den hvile.
Brombærsirup til ostecremen
Hæld alle ingredienserne i en gryde, inkl. den tomme vaniljestang og kog op.
Lad brombærsiruppen koge ved middelvarme i ca. 10-15 min., til den er kogt godt ind og let tyknet.
Sigt massen gennem en finmasket si, - du skal have ca. 2 dl sirup. Spæd evt. op med en smule vand hvis der er behov for det.
Hæld 1 1/2 dl sirup i en skål, og lad den køle godt af. Hæld resten i en lille kasserolle, - denne skal bruges til at røre husblassen ud i. (Se næste step "Ostecreme")
Ostecreme
Udblød husblas i en stor skål kold vand i ca 15 min.
Pisk fløden til en blød flødeskum, - sørg for ikke at piske den for meget.
Rør flødeosten sammen med den piskede flødeskum, og rør derefter den afkølede brombærsirup i, lidt af gangen. Rør til massen er glat og fri for klumper.
Varm den anden del af brombærsiruppen op i kasserollen, - den skal bare blive varm nok til at smelte husblassen, og behøver ikke koge.
Sluk for blusset, og rør de udblødte og vredne stykker husblas ud her, - et ad gangen.
Vend et par store skefulde ostecreme ned i kasserollen, så massen bliver afkølet, - rør til den er fri for klumper.Ved at gøre dette, undgår du at din husblas klumper når den røres sammen med den store skål ostecremen, da den køles blidt af til samme temperatur som ostecremen.
Vend derefter brombær/husblas siruppen sammen med ostecremen, og rør til du har en glat creme.
Hæld ostecremen over kiksebunden, - fordel evt. cremen med en ske hvis der er behov for det, og bank den forsigtigt ned i bordet, for at slå evt. luftbobler ud af massen.
Sæt kagen tilbage i køleskabet, og lad den sætte sig i min. 3 timer.
Brombærgelé
Udblød husblas i en stor skål kold vand i ca. 15 min.
Hæld brombær, vand, citronsaft og sukker i en gryde og kog op.
Skru ned til middel varme og lad det små koge i ca. 5-8 min., - til brombærrene er bløde og udkogte.
Sigt puréen igennem en finmasket sigte, - der må ikke være klumper i saften. Du skal ende op med 2 1/2 dl brombærsaft, - er der ikke nok må du spæde op med lidt vand.
Rør husblassen ud i den varme brombærsaft, og lad den køle af til den er ca. 30 grader.
Hæld brombærsaften over kagen, og stil den igen på køl i min. 2 timer eller til geléen har sat sig. Du kan med fordel lade den stå natten over.
Inden servering toppes kagen med friske bær, chokoladekugler og/eller spislige blomster. Brug det årstiden byder på.