Opskrift på lækre bløde og saftige kærnemælksboller.
Ret Brød, Morgenmad
Køkken Dansk
Nøgleord Bamseboller, Boller, Brød, Morgenmad
Samlet tid 2 timertimer
Servings 12stk
Calories 229kcal
Ingredienser
2 1/2dlkærnemælk
25ggær
2spsksukker
1æg
500ghvedemel
1tsksalt
75gsmør, stuetemperatur
Sammenpisket æg til pensling
Sådan gør du
Lun kærnemælken forsigtigt op til den er let lillefinger varm og rør gæren ud heri - det gøres nemmest med et piskeris. Tilsæt derefter æg og sukker.Pas på ikke at varme kærnemælken ved for høj varme, og til for høj temperatur, så vil den klumpe.
Bland mel og salt og tilsæt det lidt ad gangen, og rør dejen, gerne på maskine, til alt melet er æltet ind i dejen.
Tilsæt smørret i mindre tern, og ælt dejen godt igennem til den samler sig og slipper kanterne.
Tag dejen ud af skålen, spænd den let op ved at folde bunden ind under hinanden, og form den til en stor bolle. Læg den tilbage i hæveskålen og drys evt. med en smule mel.
Dæk skålen til med film og et klæde, og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
Del den i 12 lige store stykker, ca. 75 g pr. stk, og tril bollerne runde. Spænd gerne dejen lidt op ved at folde dejen ind under bollen til den er fin glat på overfladen, og tril den derefter rund i håndfladerne.
Læg dem på en bageplade og lad dem efterhæve i ca. 30 minutter under et klæde. Du kan lægge dem tæt så de vokser sammen, eller med et godt mellemrum - det er op til dig.
Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem i en forvarmet ovn ved 225 grader, almindelig varme, i ca. 12 minutter.Lad bollerne køle af på en rist inden de pakkes i en lufttæt pose, og opbevar dem ved stuetemperatur, så holder de sig lækre bløde i flere dage.