Opskrift på den lækreste blåbær cheesecake med sprød kiksebund med hvid chokolade, ostecreme med blåbær, vanilje og lime og blåbær gelé på toppen.
Ret Dessert
Køkken Amerikansk, Dansk
Nøgleord Blåbær, Cheesecake, Påske kage, Sommer dessert
Samlet tid 6 timertimer
Servings 8personer
Ingredienser
Kiksebund
225gdigestive kiks
70ghasselnødder eller mandler (kan undlades)
75ghvid chokolade, grofthakket
100gsmør
Blåbærpure og sirup*
500gblåbær fra frost (eller friske)
180gsukker
1vaniljestang, kornene heraf
Blåbær ostecreme
200gflødeost - ikke light
2 1/2dlpiskefløde
100ggræsk yoghurt
2 1/2dlblåbærpure*
1lime, ca. 3 spsk saft heraf
75gflormelis
5 1/2bladehusblas
Blåbær gelé
2 1/2dlblåbær sirup*
4 1/2bladehusblas
Evt. saften af 1/2 lime (kan undlades)
Pynt til blåbær cheesecake
Friske blåbær
Elfenbens farvede chokoladekugler
Stedmoderblomster i lilla/hvid
Guld flager
Derudover
Kagering eller springform på ca. 18-20 cm
Kageplast
Sådan gør du
Kiksebund
Smelt smørret i en gryde, og fjern den fra blusset.
Blend kiks og hasselnødder til en fin mel, og rør dem sammen med den smeltede smør og chokoladen.
Beklæd en springform med bagepapir i bunden, og sæt herefter kageplast på indersiden af ringen. Bruges en kagering stilles denne på et spækbræt med et stykke bagepapir under, og indersiden af ringen beklædes med kageplast.
Hæld kiksemassen heri, og mas den godt ud så hele bunden er dækket. Stil på køl og lad den hvile mens de øvrige elementer laves.
Blåbær puré og sirup
Hæld alle ingredienserne i en gryde, – blåbær, sukker, vaniljekorn og den tomme vaniljestang.
Kog blandingen op, og lad den småkoge i ca. 8 minutter, eller til blåbærrene er møre.
Si blåbær siruppen/saften fra, - der skal være ca. 2 1/2 dl.Stil den på køl, til geléen til toppen skal laves.
Fjern vaniljestangen og hæld bærrene i en minihakker eller lignende, og blend til en blød puré. Der skal være ca. 2 1/2 dl.
Hæld 1/2 dl tilbage i kasserollen ( det skal husblassen smeltes i), og lad de sidste 2 dl køle af (de skal vendes i ostecremen).
Blåbær ostecreme
Udblød husblas i en stor skål kold vand i ca 15 min.
Pisk fløden til en blød flødeskum, – sørg for ikke at piske den for meget.
Rør flødeost og græsk yoghurt sammen, – og tilsæt derefter flormelis.Pisk det evt. men en elpisker til der ikke er nogle klumper tilbage.
Rør 2 dl afkølet blåbærpuré i ostecremen sammen med friskpresset limesaf.
Vrid husblassen fri for overskydende vand, og rør dem ud i den varme blåbærpuré, – et ad gangen.
Vend et par store skefulde ostecreme i gryden med den smeltede husblas, og rør til det er fri for klumper og massen er afkølet. Mærk med en lillefinger om den er kold nok til at vende i ostecremen, ellers giv den en skefuld mere.*Ved at køle husblassen af på denne måde sikrer du at den ikke klumper når den vendes sammen med resten af ostecremen.
Vend husblassen i ostecremen, og rør det godt sammen.
Vend til sidste flødeskummen sammen med cremen. Gør det forsigtigt så du beholder så meget luft i ostecremen som muligt.
Hæld ostecremen over kiksebunden, og fordel cremen med bagsiden af en ske. Bank den forsigtigt ned i bordet, for at slå evt. luftbobler ud af cremen, og fylde hele formen ud.Er ovrefladen ujævn kan du skylle en ske i kogende vand, og rette ujævnhederne ud med bagsiden af den varme ske.
Sæt kagen tilbage i køleskabet, og lad den sætte sig i min. 3 timer, inden kagen skal toppes med blåbær gelé.
Blåbær gelé
Udblød husblas i en stor skål kold vand i ca. 15 min.
Hæld de 2 1/2 dl blåbær sirup i en lille kasserolle, og varm det op. Det behøver ikke koge, men skal blot være varm nok til at kunne smelte husblassen.
Vrid husblassen fri for overskydende vand, og rør den ud i den varme sirup. Fjern gryden fra blusset, og lad siruppen køle af til den er lillefinger varm, eller ca. 30 grader.Tilsæt evt. saften af 1/2 lime hvis du ønsker en smule syre til siruppen.
Hæld blåbær siruppen over kagen, – gerne ned over bagsiden af en ske, så ikke strålen rammer kagen direkte.
Sæt kagen tilbage på køl, og lad den stå til geléen har sat sig, – ca. et par timer, men gerne natten over.
Blåbær cheesecake med vanilje, lime og hvid chokolade
Befri forsigtigt kagen fra kageringen og kageplasten.
Pynt kagen med det pynt du har valgt.Jeg har pyntet med friske stedmoderblomster, chokoladekugler, halve og hele blåbær og en smule guldflager.Prøv også at toppe kagen med lidt fintrevet limeskal, - det smager super lækkert.