Oksemørbrad, pommes fondant, grønt og rødvinsglace
Opskrift på ovnstegt oksemørbrad med pommes fondant, grønt og rødvinsglace.
Ret Hovedret
Køkken Dansk
Samlet tid 1 timetime30 minutterminutter
Servings 6personer
Ingredienser
Rødvinsglace
1flgod rødvin
1loksebouillon
2løg, finthakket
2fedhvidløg, finthakket
1kvistrosmarin
3spskmørk balsamico
2spsksherry eddike
50gkoldt smør, skåret i tern
Olie. til stegning
Friskkværnet peber og evt. salt
Evt. sukker
Oksemørbrad
1oksemørbrad på ca. 1 1/2 kg.
2fedhvidløg, knust
2kvisterosmarin
Olie til bruning
Salt og peber
Pommes fondant
8-12bagekartofler - alt efter størrelse
Klaret smør eller rapsolie til stegning
3kvisterosmarin og/eller timian
2fedhvidløg, knust
3dlbouillon, kylling- eller grøntsagsbouillon
Salt og peber
Derudover
12små gulerødder (snack gulerødder)
6-9små løg
1pkbimi - broccoli asparges
Olie
Salt og peber
Frisk timian
Sådan gør du
Rødvinsglace
Varm olien i en gryde og svits løgene ved middel varme til de bruner let.
Tilsæt hvidløg og rosmarin og varm med et par minutter.
Krydr med rigeligt friskkværnet peber, tilsæt eddikerne, og lad det varme godt igennem til det tykner.
Hæld rødvinen over og lad den reducere en smule ved godt høj varme - ca. 5 minutter.
Hæld boullion over og lad nu saucen reducere ved middel varme til ca. 1/3, - det tager en god halv time.Du kan også lade den reducere til 3-4 dl - alt efter hvor kraftig glanen ønskes.
Hæld saucen gennem en sigte og tilbage i gryden. Varm den godt igennem ved god høj varme i ca. 10 minutter, og monter saucen med smør.Pisk smørret i, en klump ad gangen.Laves saucen på forhånd sættes den blot på køl, og varmes op og monteres med smør inden servering. Ellers lader du blot saucen stå ved svag varme til den skal serveres. Inden servering skurs op for blusset, og saucen monteres med smør.
Smag saucen til med salt og peber - og evt. sukker, hvis det er nødvendigt.
Pommes fondant
Skær kartoflerne ud i 12 lige store firkanter eller rektangler, - beregn 2 til hver.Lad dem gerne stå og trække i iskoldt vand en times tid, - det er dog ikke et must.
Smelt en god klat klaret smør eller varm olien på en pande, ved god høj varme - sammen med stilke af krydderurter og knuste hvidløg. Steg kartoffelstykkerne på alle sider til de er flotte brunede. Krydr med salt.Det tager godt 20 minutter, - kartofler bliver samtidig møre i overfladen.
Sæt kartoflerne i et ovnfast fad, hæld bouillon over og sæt dem til side.
Oksemørbrad og tilbehøret
Rens kødet fri for sener og urenheder.
Varm olien op på en pande ved høj varme, og brun mørbraden af på alle sider sammen med stilke af krydderurter og knuste hvidløg, - krydr med salt og peber.
Halver i mellemtiden løgene og rens gulerødderne. Smør et ovnfast fad med olie, og læg løgene med skærefladen nedad og gulerødderne ved siden af sammen med et par stilke timian, - krydr med salt og peber. Sæt til side.
Læg oksemørbraden i et ovnfast fad, - stik et stege termometer i den (på det tykkeste stykke), og steg den i midten af en forvarmet ovn ved 200 grader, varmluft, i ca. 20 minutter, alt efter tykkelse.
Når stegen når en kerne temperatur på 48 grader sættes fadet med kartofler, og fadet med løg og gulerødder på nederste rille i ovnen, - bag dem i ca. 20 min.
Når oksemørbraden når en kernetemperatur på ca. 55 grader tages den ud af ovnen, og trækker færdigt på et spækbræt. Ved denne temperatur vil den være flot rød, men ikke blodig.Ønskes mørbraden mere tilberedt/rosa, skal den stå i ovnen til den har en kerne temperatur på ca. 57 grader - og derefter trække færdigt på spækbrættet.
Når kartofler og grøntsagerne har bagt i ca. 20 minutter er maden klar til servering. Husk at have saucen klar :)
Overhæld inden servering broccoli asparges med kogende vand og en smule salt, lad dem trække i 5 minutter - og del dem derefter i mindre buketter.
Anretning
Skær mørbraden ud i gode tykke skiver og anret dem på tallerkenerne.
Skær gulerødderne i grove skiver, og pres løgene ud af skrællerne, så de kan serveres halve, men uden skræl.Brænd evt. løgene med en brænder på overfladen af ringene - det er kun for udseendets skyld.
Fordel kartofler og grøntsager på tallerknerne, overhæld med rødvinsglace og server med frisk timian på toppen.