Opskrift på nem og lækker nøddebund toppet med brombærcreme og friske bær.
Ret Dessert
Køkken Dansk
Samlet tid 2 timertimer30 minutterminutter
Servings 8personer
Ingredienser
Nøddebund
200gnødder, - jeg bruger hasselnødder eller mandler
200grørsukker eller hvid sukker
3store æg
1nipsalt
Lidt smør til formen
Brombærsirup til cremen
80gbrombær
25gsukker
1/2vaniljestang, - eller 1 tsk vaniljesukker
1spskcitronsaft
Brombærcreme
200gcreme fraiche 38%
2dlpiskefløde
3/4dlbrombærsirup*
2spskflormelis
Derudover
Friske bær til toppen
Mynte eller citronmelisse
Evt. rosa chokoladekugler
Springform på ca. 24 cm i diameter
Sådan gør du
Nøddebund
Pisk æg, sukker og en nip salt til en lys og luftig æggesnaps.
Blend nødderne til en mellemfin mel, og vend dem i æggesnapsen.
Beklæd bunden af en springform med bagepapir, og smør hele formen, inkl. bagepapir med lidt smør.
Hæld dejen i formen og bank den et par gange i køkkenbordet, så lufthullerne kommer op til overfladen.
Bag bunden i en forvarmet ovn ved 175 grader, almindelig ovn, i ca. 30-35 min.
Lad nøddebunden køle helt af inden springformen forsigtigt åbnes (evt. på køl), og bunden fjernes fra bagepapiret. Kagen er “porøs”, så gør det forsigtigt. Alternativt kan bagepapiret klippes til under kagen så dette ikke er synligt, - og bunden placeres på den tallerken, eller det kagefad den skal serveres på.Vær opmærksom at toppen på kagen "krakelerer" hvis den køler ved stuetemperatur, det er helt som det skal være. Køles bunden i køleskabet, vil den samle lidt fugt, og toppen vil oftest forblive uden revner. Begge dele er så fint, - det ene er ikke mere rigtigt end det andet.
Brombærsirup til cremen
Hæld brombær, sukker, citron og kornene af vaniljestangen (og vaniljestangen) i en gryde og kog op.
Lad siruppen småkoge ved svag til middel varme i ca. 5 min., - til brombærrene er helt purerede.
Sig massen igennem en finmasket si, - mas gerne lidt med en ske så du får så meget med som muligt, - du skal ende med ca. 3/4 dl sirup.
Stil brombærsiruppen på køl og lad den køle helt af inden den blandes i brombærcremen.
Brombærcreme
Rør creme fraiche og brombærsirup sammen i en skål.
I en anden skål piske fløden til en let flødeskum, - og denne vendes sammen med brombærcremen.
Sigt flormelissen i cremen og smag til om den mangler mere vanilje, - tilsæt da lidt vaniljesukker.
Top den afkølede nøddebund med brombærcremen, - smør det ud til ca. 1 cm. fra kanten i et lækkert tykt lag.
Stil kagen på køl til cremen har sat sig, ca. 30 min., eller gerne natten over, dækket løst til med husholdningsfilm.
Top kagen med masser af friske bær, mynte/citronmelisse og evt. et drys rosa chokoladekugler eller lignende.