Opskrift på det smukkeste stjernebrød med oste.6-8 personer.
Ret Brød, Snack, Tilbehør
Køkken Dansk
Nøgleord Jule opskrifter, Julebag
Samlet tid 2 timertimer30 minutterminutter
Servings 8personer
Calories 427kcal
Ingredienser
25ggær
2dllunken mælk
1spskhonning eller sukker
1æg
440ghvedemel
1tsksalt
75gblødt smør
Fyld og topping
150ghvidløgs flødeost
80glageret havarti, fintrevet
50ggouda, fintrevet
Sammenpisket æg til pensling
Sesam og birkes
Sådan gør du
Rør gæren ud i mælken og tilsæt honning og æg.
Bland mel og salt, og tilsæt det lidt ad gangen, og rør dejen, på maskine, til alt melet er æltet ind i dejen.
Tilsæt derefter smørret i tern, og ælt dejen godt igennem, til den slipper kanterne. Det tager 5-8 minutter alt efter styrke på maskinen.Smør hænderne med lidt olie eller fugt dem med lidt vand, form dejen til en kugle, og læg den tilbage i skålen. Dæk med film og et klæde, og lad dejen hæve et lunt sted i en times tid.
Del dejen i 4 lige store stykker, og form disse til boller. Mas hver bolle let flad, og rul dem ud på et let meldrysset bord til cirkler med en diameter på ca. 30 cm.
Smør 3 af fladerne med flødeost - lad den sidste være neutral.
Læg den ene cirkel med flødeost på et stykke bagepapir, og fordel halvdelen af havartiosten herpå. Læg den næste cirkel med flødeost på toppen, og drys denne med gouda. Læg nu sidste cirkel med flødeost på toppen, og drys denne med det sidste havarti. Alle cirkler med flødeost skal vende med flødeosten opad. Slut af med den sidste cirkel som er neutral og mas cirklerne let sammen.*Jeg flytter først cirklen til en bageplade når den er skåret og skal til at formes til en stjerne - jeg flytter nemt bagepapiret til bagepladen med en pizzaspade. Synes du det er bøvlet, kan du samle den på bagepladen fra start - naturligvis på bagepapir.
Læg en tallerken med en diameter på ca. 28 centimeter på toppen af dejen, og skær overskydende dej af, så du får en flot rund cirkel.Den overskydende dej kan du lige lave om til 2-3 snurrer.
Sæt et glas på cirka 6-7 centimeter i midten af cirklen, og snit nu dejen i 16 lige store strimler – ud fra glasset.Det gøres nemmest ved først at dele dejen i 4 lige store stykker, der hver deles i 2 og disse deles derefter i endnu 2 stykker. Fjern derefter glasset.
Flyt bagepapiret med dejen til en bageplade - hvis du ikke har samlet dejen herpå allerede.
Løft nu 2 "strimler", én i hver hånd, og sno dem 3 gange rundt – væk fra hinanden. Tryk enderne godt sammen på den høje led, så de slutter tæt i spidsen. Fortsæt til du er nået hele vejen rundt, og brødet ligner en stjerne.Se evt. videoen over opskriften.
Læg et let fugtigt klæde over toppen, og lad brødet efterhæve i ca. 30 minutter.
Pensl stjernebrødet med sammenpisket æg, og drys med sesam og birkes.
Bag stjernebrødet i en forvarmet ovn ved 200 grader, almindelig varme, i ca. 16-18 minutter.