Go Back
Bløde grovboller - Opskrift på bløde grov boller med gulerod

Bløde grovboller

Opskrift på de lækreste bløde grovboller med gulerod
Denne opskrift giver ca. 14 stk
4.5 fra 2 stemmer
Udskriv Pin
Samlet tid: 2 timer 30 minutter
Forfatter: Dianna

Ingredienser

  • 25 g

    gær

  • 3 dl

    lunken vand

  • 1

    æg

  • 1

    stor gulerod (ca. 80 g), fintrevet

  • 150 g

    grahamsmel eller fuldkornsrugmel (eller en blanding)

  • 450 g

    hvedemel

  • 50 g

    smør

  • 1 spsk

    honning

  • 1 1/2 tsk

    salt

  • Mælk eller 1 sammenpisket æg til pensling

  • Evt. havregryn, sesam eller lignende til toppen

Sådan gør du

  • Opløs gæren i den lunkne vand.
  • Tilsæt honning, gulerødder, æg, salt og grahamsmel/fuldkornsrugmel og bland det godt sammen.
  • Tilsæt hvedemel lidt ad gange og lad dejen samle sig, - gerne på røremaskine. Ælt til sidst smørret ind i dejen, og lad dejen køre i ca. 5 min til den slipper kanterne.
  • Dæk skålen til med film og et viskestykke og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 1/2 time.
  • Del dejen i 16 lige store stykker (ca. 75 g/stk) og form dem til boller. Stram gerne dejen lidt op ved at folde bunden ind over hinanden. Hvis dejen klistrer for meget smører du hænderne ind i lidt olie, så er bollerne nemme at forme, - brug endelig ikke mere mel.
  • Lad bollerne efterhæve på en bageplade beklædt med bagepapir i ca. 30 min.
  • Pensl med sammenpisket æg eller mælk, og drys evt. med havregryn, sesam eller lignende.
  • Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 10 min.

Noter

Ej god bolledej må gerne klistre en smule, - kan bollerne ikke formes, kan man smøre lidt olie ind i håndfladerne, det gør dejen nem at arbejde med og bollerne bliver flotte runde. Gentag ad flere omgange hvis det er nødvendigt.