Opskrift på gammeldags stegeben med sauce og agurkesalat.
Køkken Gourministeriet
Samlet tid 2 timertimer
Servings 4Personer
Author Dianna
Ingredienser
4
ferske spareribs
100g
smør
1/2dl
rapsolie
3spsk
paprika
1 1/2l vand, det skal kun lige dække benene, så det kommer an på grydens form/størrelse
Salt og peber
2dl
piskefløde
2spsk
maizena rørt med lidt vand
Kulør
Evt. grøntrester - en gulerod, toppe af forårsløg, bladselleri mv.
Agurkesalat
1agurk
1 1/2dl
klar eddike
1dl
vand
100g
sukker
10
peberkorn
2tsk
tørret dild, - frisk finthakket kan selvfølgelig også bruges
1
laurbærblad
1/2tsk
fint salt
Sådan gør du
Agurkesalat
Skær agurkerne i tynde skiver, gerne på et mandolinjern.
Gnid dem med saltet, og læg dem i en sigte i 10 min.
Bland imens eddike, vand, sukker, peberkorn, dild og laurbærblad i en gryde, og kog det op. Lad det koge til sukkeret er opløst, ca. 2-3 min., og lad den derefter køle let af.
Knug væden ud af agurkerne og læg dem i sylteglasset (skoldet). Skyl dem ikke, - saltet skal blive på da der ikke er noget i lagen.
Læg agurkerne i glasset og overhæld med den let afkølede lage.
Lad agurkesalaten trække min. 20 min. på køkkenbordet, eller opbevar den på køl til den skal serveres.
Stegeben
Skær ribbenene ud så der er 2-3 ribs på hvert stykke.
Smelt smør og olie i en dyb gryde og lad det bruse let op. Krydr benene med paprika, salt og peber, og steg dem løbende til de er godt brunede, - tag dem løbende op og lad dem hvile på en tallerken, mens de andre ben steges.
Læg de brunede ben tilbage i gryden, gerne sammen med en masse grøntsagsrester, og hæld vand over så det lige akkurat dækker benene. Kog op og skru derefter ned til middel varme, og lad benene simre i ca. 1 1/2 time til de er møre.
Tag benene op og læg dem på et fad, dæk med folie og sæt dem til side.
Kog bouillonen godt op og lad den buldre i 15 min. så den reducerer godt. Hæld derefter igennem en sigte og hæld bouillonen tibage i en lille gryde.
Tilsæt piskefløde og maizena blandingen, og kog op til saucen er let tyknet. Giv saucen lidt kulør, og smag saucen til med salt og peber. Personligt foretrækker jeg at saucen ikke for tyk.
Server de lune stegeben med f.eks. kogte kartofler og grøntsager, den skønne sauce og sprød agurkesalat.