Lækker, let chewy, nøddebund med mandler – toppet med en skøn citron mascarponecreme og masser af sæsonens friske bær, – altid en sikker vinder på dessert bordet.
Den er super nem at lave, og bund og creme kan med fordel laves dagen i forvejen, så den kun skal toppes med friske bær på selve dagen. Bemærk at bunden er lidt “porøs”, derfor kan du med fordel blot klippe bagepapiret til under bunden så det ikke er synligt, når denne er bagt, og sætter den direkte på serveringsfadet. Med lidt snilde kan man også sagtens fjerne det helt, – men i min optik så hellere lad det sidde, end en kage der er knækket midt over. Men placer bunden på den tallerken den skal serveres på, – den er ikke lige til at flytte rundt.
Den smager vidunderligt og du kan bruges præcis de bær der er i sæson til toppen.
Mandelbund med mascarponecreme og friske bær
Klik & bedøm på stjernerne nedenfor
Video af opskriften
Ingredienser
Mandelbund
- 200 g mandler - eller hasselnødder
- 200 g
rørsukker
- 3
store æg
- Et nip salt
-
Lidt smør til formen
Mascarponecreme
- 200 g
mascarpone
- 2 1/2 dl
piskefløde
- 1 citron, saften og fintrevet skal heraf
- 2-3 spsk
flormelis
- 2 tsk
vaniljesukker
Derudover
-
Blandede bær og mynte eller citronmelisse
- 25 cm
i diameter
-
Evt. frysetørrede hindbær eller jordbær
Sådan gør du
Mandelbund
- Blend mandlerne til en mellemfin mel, - den skal gerne have lidt struktur.
- Pisk æg, sukker og en nip salt til en lys og luftig æggesnaps.
- Vend de blendede nødder i æggesnapsen, - sørg for at røre det godt sammen, uden at slå luften ud af massen.
- Beklæd bunden af en springform med bagepapir, og smør derefter hele formen, inkl. bagepapir med lidt smør.
- Hæld dejen i formen og bank den et par gange i køkkenbordet, så lufthullerne kommer til overfladen.
- Bag mandelbunden i en forvarmet ovn ved 175 grader, almindelig ovn, i ca. 30-35 min.
- Lad mandelbunden køle helt af inden springformen forsigtigt åbnes, og bunden fjernes fra bagepapiret. Kagen er porøs, så gør det forsigtigt. Alternativt kan bagepapiret klippes til under kagen så dette ikke er synligt, - og kagen placeres på den tallerken den skal serveres på.
Mascarponecreme
- Hæld alle ingredienserne i en skål og piske det let sammen til cremen tykner. Gør det langsomt - cremen sætter sig hurtigt.Pisk ikke for meget, så vil cremen gryne.*Citronen gør at cremen "sætter dig" hurtigere, - så pisk hellere for lidt end for meget.
- Smør mandelbunden med mascarponecremen og stil tilbage på køl en lille halv time eller blot til creme sætter sig. Den kan sagtens stå på køl natten over dækket til med film.
- Top kagen med friske bær og mynte eller citronmelisse og evt. et drys frysetørrede røde bær.
Super nem at lave…
Hej Camilla
Så dejligt at høre:)
Rigtig god dag:)
De bedste hilsner
Dianna
Kan man eventuelt komme noget af citronsaften i mascarponecremen også eller har majeriprodukterne ikke godt af citronsaften?
Hej Camilla
Det kan du sagtens gøre, – uden problemer:)
De bedste hilsner
Dianna
Hej Charlotte
Det lyder mystisk, – kan det være revet citronskal du synes giver grynene?
Ingredienserne arbejder fint sammen, så der skulle ikke være nogle problemer:)
Kh Dianna
Hej. Har netop bagt bunden, og den er afkølet nu. Jeg synes, den virker lidt halv-rå, eller er det bare mig?
Pia
Hej Pia
Bunden skal være sådan chewy og “blød”, men ikke ubagt. Den er porøs, også derfor jeg anbefaler evt. at lade bagepapiret sidde under bunden:)
Husk at den sætter sig anderledes når den kommer på køl:)
Kh Dianna
Kan man samle kage dagen før og stille på køl og så pynte med bær dagen efter?
Hej Pia
Det kan du sagtens gøre, – kagen har faktisk godt af at sætte sig på køl natten over 🙂
Jeg laver den selv altid dagen før, – topper med creme og det hele, så i kæleskabet og pynter den så dagen efter 🙂
Kh Dianna
Hejsa
Kan forstå man skal bruge en 25 diameter springform. Har kun en 18…. og vil prøve og se om det kan lykkes. Hvor tyk skal/må bunden være?
Hej Line
Det lyder virkelig underligt, og det er ikke noget jeg selv har prøvet – og jeg har lavet den mange gange.
Men, prøv at piske cremen sammen med en håndmixer i stedetfor, – mistænker lidt, at det måske er fordi ingredienserne ikke røres ordentlig sammen, så de samler sig:)
Jeg skriver det lige ind i opskriften også:)
Kh Dianna
Super lækker kage og den nemmeste ever at lave knus nissen
Hej Anders
Ej hvor er det bare godt at høre, tusind tak for din besked:)
Dbh Dianna
Hej Charlotte
Jeg har faktisk ændret i opskriften siden den kommentar, – og ved at piske ingredienserne sammen på én gang, så har man meget bedre føling med tykkelsen på cremen, og den vil derfor ikke gryne – med mindre den naturligvis overpiskes 🙂
Men gør man det hver for sig, så kan det være svært at få det mixet ordentligt sammen, og det kan gøre at cremen gryner.
Så opskriften er opdateret så den bliver meget nemmere at samle 🙂
Kh Dianna
Jeg har lavet kagen med stor succes et par gange. Har nu lovet at lave 5 stk til en studenterfest (28 personer). De skal transporteres ca 30 km i bil. Mon ikke det kan lade sig gøre at lave cremen på stedet frem for at transportere 5 pyntede kager i bagagerummet. Villa du Røre cremem hjemmefra og transportere den i en skål til stedet, hvor festen skal holdes . Jen fortryder allerede at jeg har lovet student era at lave alle disse kager!
Hilsen Gitte
Det går ikke med citronsaft og fløde sammen. Skiller altid.
For syrlighed kan bunden evt dryppes med lidt citron inden cremen lægges på
Hej Line
Du kan sagtens bruge fløde og citronsaft sammen, – det skiller absolut ikke, kun hvis du pisker det for meget:)
Jeg laver masser af cremer med pisket fløde og citron, og det skiller slet ikke:)
Dbh Dianna
Vores yndlingskage for tiden – den smager supergodt
Hej Jytte
Det er jeg virkelig glad for at høre, – tusind tak 🙂
Kh Dianna
Hej!
Kan man ikke “bare” vende mascarpone i efter man har piske de andre ingredienser sammen, så undgår man da ihverfald at det evt. går hen og bliver grynet?
Hilsen Charlotte
Hej Charlotte
Det grynet ikke hvis du pisker det sammen på én gang:)
Men vender du derimod mascarponen i den piskede flødeskum, så har det tendens til at gryne.
Så jeg vil klart anbefale at piske det sammen på én gang:)
Kh Dianna
Jeg skal prøve opskriften i weekenden og laver bunden en dag før. Skal bunden på køl, når den laves dagen før?
Hej Amilla
Beklager jeg ikke har nået at svare i går.
Ja bunden skal meget gerne på køl, – så “sætter den” sig bedre og er nemmere at skære:)
Kh Dianna
Jeg vil prøve at bage kagen, men bliver i tvivl om mandlerne skal smuttes før de hakkes?
Hej Eva
De skal ikke smuttes først, – de skal bare blendes hele 🙂
Kh Dianna
Mmmmmm
Tusind tak for de flotte stjerner❤️
Bliver sådan en Mascarponecreme fast nok til at man kan sprøjte den ud? Overvejer at lave en bogstavkage af opskriften nemlig.
Hej Tania
Det gør den bestemt ja. Og synes du den mangler lidt, så er det bare på køl med den i et par timer – så sætter den sig yderligere 🙂
Kh Dianna